5-jarig bestaan Amber Alert

Toespraak door minister Opstelten bij 5-jarig bestaan Amber Alert, 11 november 2013, Rotterdam.

Dames en heren,

Vanavond is het weer zover. Vanavond lopen, in het donker, honderden kinderen over straat. Ze lopen alleen of in groepjes. Dat gebeurt hier, in Nederland, in dorpen, in steden. En het is geen incident, we zien het ieder jaar weer gebeuren. Je zou denken: kan dat zo maar? Krijgen we straks weer een oproep van AMBER Alert? ...Nee, vandaag niet. Vandaag is het 11 november, Sint Maarten. Die kinderen op straat, die zingen, met een lantaarntje in de hand, bij mensen aan de deur, in de hoop iets lekkers toegestopt te krijgen.

Qua leeftijd is AMBER Alert ook een kind. En wel een jarig kind. Dat is een gelukwens waard. Ik feliciteer de organisatie dan ook met haar vijfjarig bestaan, haar eerste lustrum.  Maar voor het overige heeft AMBER Alert weinig kinderlijks. Wat in 2008 op zeer bescheiden schaal begon, heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in aantal deelnemers, maar ook in naamsbekendheid. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek van het WODC begin dit jaar. Van alle ondervraagden die geen deelnemer zijn, was 95% bekend met AMBER Alert. Ook bleken bijna alle respondenten het een goede zaak te vinden dat de overheid burgers betrekt bij het opsporen van vermiste personen, vooral vermiste kinderen. 

Het zal u niet verbazen: dat vind ik ook.  De overheid kan haar kerntaak, zorg voor veiligheid, nu eenmaal niet in haar eentje realiseren. Veiligheid is ook een verantwoordelijkheid van de burger. Als overheid doen we dan ook een beroep op u, burgers. En met succes. Burgers zijn zich steeds meer bewust van die verantwoordelijkheid en dragen daadwerkelijk bij aan de bestrijding van overlast en criminaliteit.

Denk aan initiatieven als buurtbemiddeling. Of aan Burgernet dat nu in ruim 300 gemeenten operationeel is, met bijna 1,5 miljoen deelnemers! Of neem Meld Misdaad Anoniem waar het aantal meldingen jaarlijks stijgt.  Dit jaar al meer dan 12.000! Ander voorbeeld: Opsporing Verzocht. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit zorgt vermelding van een misdrijf in dat programma voor een stijging van het ophelderingspercentage van 24 naar 38 procent. 

Daarnaast zijn er indirecte effecten. Deelnemers aan dit soort initiatieven geven aan méér vertrouwen te hebben in de politie en in de overheid in het algemeen. Ze voelen zich door die overheid serieus genomen. En dat vind ik belangrijk. En daarom steun ik deze initiatieven en kijk ik, samen met de politie en andere betrokken organisaties, hoe we burgers nog beter kunnen betrekken bij de opsporing van vermiste personen.

Het is ook niet meer dan logisch dat we de burger beschouwen als partner in het veiligheidsbeleid. AMBER Alert is ook zo’n partner: een uitstekend voorbeeld van publiek-private samenwerking. Een initiatief dat alom weerklank vindt. Het is landelijk het grootste burgerparticipatieproject. Ik mag vandaag bekend maken dat AMBER Alert een nieuw record bereikt qua deelnemersaantal. En om dit te doen heb ik hulp gekregen,

Dames en heren,
AMBER Alert kent nu 2.205.491 deelnemers!
En ook daarmee feliciteer ik u.

Ik begrijp dat u grote ambities heeft om in de toekomst nog meer mensen te mobiliseren. Ik wens u daarbij veel succes en ik dank alle deelnemers voor hun inzet de afgelopen jaren bij de opspring van vermiste kinderen. Ik ga ervan uit dat die inzet ook de komende jaren onverminderd groot zal zijn.