Asscher: hulp bieden aan Filipijnen

Viceminister-president Asscher roept iedereen op om geld te storten op giro 555 voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

ASSCHER
Goedemiddag allemaal, de Filipijnen zijn getroffen door een natuurramp van ongekende omvang, in een paar uur tijd zijn door de tyfoon Haiyan hele dorpen en steden totaal verwoest en als je beelden ziet van wat er daar gebeurd is dan spreekt dat voor zich. Ongekend natuurgeweld, maar ook een enorm menselijk drama dat daar 12 miljoen mensen raakt. 900.000 mensen die hun huis kwijt zijn geraakt en een officieel dodental dat inmiddels de 5000 nadert. Zeer aangrijpend en dat betekent dat er ook een taak is voor ons allemaal, voor de internationale gemeenschap om te helpen. De omroepen, radio en televisie, hebben besloten aanstaande maandag daar aandacht aan te besteden, de hulporganisaties hebben 555 opengesteld. Het kabinet steunt dat zeer, dus diegenen die dat kunnen missen raad ik ook zeer aan dat te doen. Je draagt dan direct bij, ook al is het een kleine gift, aan water of medicijnen, of onderdak voor de mensen daar. Het kabinet heeft zelf ook vrijwel meteen een aantal miljoenen uitgetrokken om te helpen. En een transportvliegtuig ter beschikking gesteld om te kijken hoe wij kunnen bijdragen aan de hulp in het gebied.

Vandaag hebben we de rapportcijfers uit Brussel gekregen, en belangrijker, gisteren hebben we de nieuwe cijfers over de Nederlandse economie gekregen. Waaruit blijkt dat heel voorzichtig, we uit de recessie zijn gekomen. Het tweede kwartaal geen krimp en geen groei, het derde kwartaal een heel klein beetje groei. En tegelijk cijfers over het afgelopen jaar die er niet om liegen. Een groot verlies aan werkgelegenheid en een enorm gestegen werkloosheid. Het laat zien dat we langzaam maar zeker uit het dal aan het klimmen zijn. We mogen voorzichtiger optimistisch zijn, maar die werkloosheid blijft natuurlijk een enorm probleem voor de mensen die daardoor geraakt worden. Als je dan ziet dat de Europese Commissie ook zegt die begroting van Nederland die is voldoende, maar houd wel vol, dan is dat ook een opdracht voor het kabinet. Houd vol met de veranderingen doorvoeren die zijn ingezet, houd vol met de overheidsfinanciën op orde brengen en houd vol met langzaam maar zeker weer de economie aan het draaien krijgen. We kunnen ons weinig permitteren, maar als we dat doen, is er ook weer reden tot enig optimisme.

Het derde punt dat ik u wilde melden is dat we vandaag hebben besloten twee buitenlandse missies te verlengen. De patriotmissie in Zuidoost Turkije en de anti-piraterijmissie die we in EU- en Navo-verband doen in de buurt van Somalië, in de wateren voor Somalië. Nederland wil  vol overtuiging een rol spelen bij het bevorderen van vrijheid en veiligheid in de wereld, we doen dat onder andere met die twee missies. Nederland is met de VS en Duitsland het enige land dat zo'n patriotmissie aankan en vandaar dat nu ons gevraagd is die aanwezigheid daar te verlengen, dat we dat graag willen doen. En we hebben met onze marine bewezen dat we de koopvaardij in de Golf van Aden echt veiliger kunnen maken, een groot belang voor de Nederlandse scheepvaart, we gaan met tienduizenden schepen per jaar langs, onder andere naar Rotterdam. En die bijdrage die helpt en ook daarom willen we die daar graag verlengen.

Viceminister-president Asscher ondersteunt volledig de grote inzamelingsactie die door radio en televisie wordt georganiseerd voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Bijna 12 miljoen mensen zijn door de ramp getroffen. Er zijn 900.000 mensen dakloos. Het officiële dodental loopt op en nadert inmiddels de 5000.

Het kabinet heeft ook al enkele miljoenen beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft Nederland een transportvliegtuig ingezet om goederen op de plaats van bestemming te krijgen.

Cijfers CBS over de economie

De cijfers die het CBS over de Nederlandse economie heeft gepresenteerd, bevestigen de verwachting dat Nederland langzaam herstelt van de crisis. Asscher noemt dat goed nieuws. Hij vindt het wel zorgwekkend dat het aantal banen verder is afgenomen. 

Voor herstel van de economie is het volgens Asscher noodzakelijk dat het kabinet doorgaat met het doorvoeren van hervormingen die de economie versterken. 'We zitten op het goede spoor, maar het is zaak om door te gaan op het ingeslagen pad van hervormingen. Het oordeel dat Europees Commissaris Rehn vanochtend uitsprak over onze begroting 2014 is daarmee in lijn.'