Mansveld op HIER opgewekt: Lokaal gebeurt het

Burgers die zelf duurzaam doen, zijn de sleutel tot een duurzame en energieke samenleving. Overheden moeten die energie beter benutten. Dit zei staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag bij HIER opgewekt in Amersfoort, een evenement voor en door lokale duurzame energie-initiatieven.

Mansveld overhandigde daar een praktische handleiding aan vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen zodat zij plaatselijke energie-initiatieven kunnen ondersteunen. Door het onlangs gesloten Energieakkoord is er meer ruimte voor lokale energiebesparing- en opwekking, aldus de staatssecretaris.

'Lokaal gebeurt het namelijk. De overheid is niet meer degene die als een strenge bovenmeester duurzaam handelen kan afdwingen. Tienduizenden ondernemers, bewoners en wethouders nemen initiatieven die de grote vraagstukken van onze huidige tijd aanpakken. Lokaal klimaatbeleid versterkt de lokale economie en werkgelegenheid.' Zo kan Nederland volgens haar sterker en duurzamer uit de crisis komen.

Tijdens HIER opgewekt gaf Mansveld samen met wethouder Henk Mulder van Almere het startsein om te komen tot een Green Deal voor 'Duurzame stad'; de eerste van het land. De overeenkomst moet uitmonden in concrete projecten.
Op termijn worden bijvoorbeeld 4.000 energieneutrale woningen gebouwd. Omdat de bewoners zelf zorgen voor hun energie, valt bij hen geen rekening in de bus. Op braakliggende terreinen worden hennep en vlas aangeplant zodat die gebruikt kunnen worden als duurzaam bouwmateriaal. Verder moet duurzame stad een afvalloze stad worden.

De staatssecretaris ontving van de Unie van Waterschappen de Routekaart 'Afvalwaterketen 2030'. Die laat zien wat er uit afvalwater te winnen is aan grondstoffen (afbreekbare bioplastics bijvoorbeeld) en energie (zoals biogas uit rioolwaterzuivering).