Mansveld tekent akkoord over watersamenwerking Zuid-Afrika

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag met de Zuid-Afrikaanse minister van Water, mevrouw Molewa, een overeenkomst getekend over nauwere samenwerking tussen beide landen op het gebied van drinkwater, afvalwaterzuivering, irrigatie, sanitatie, waterbeheer en bescherming tegen overstromingen.  Doel is de banden aan te halen en de markttoegang voor het Nederlandse bedrijfsleven verder te bevorderen. Zuid-Afrika kan profiteren van de Nederlandse kennis en kunde.

Kansen

Mansveld had de ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse minister en marge van de klimaattop van de Verenigde Naties in Warschau. Mansveld: “Zuid-Afrika staat in de top tien van landen met kansen voor de Nederlandse watertechnologie- en maritieme sector. Lokale partijen zijn nu soms terughoudend om concrete samenwerking aan te gaan, omdat een formeel politiek kader ontbreekt. Via dit akkoord verstevigen we de relatie en openen we deuren voor Nederlandse bedrijven.”

Kennis

Zuid-Afrika biedt Nederlandse ondernemers veel mogelijkheden. Om aan de groeiende vraag en de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen schat minister Molewa dat Zuid-Afrika zijn investeringen in ‘water’ de komende tien jaar moet verdubbelen tot een bedrag van 56 miljard euro. Het land is vooral geïnteresseerd in de Nederlandse hoogwaardige innovatieve watertechnologie. Ook kennis op het gebied van waterbeheer is welkom, zowel bij de overheid als bij het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven.

Investeren

Naast de waterschappen en drinkwaterbedrijven die van oudsher actief zijn in Zuid-Afrika, timmeren Nederlandse bedrijven aan de weg op het gebied van afvalwaterzuivering en irrigatie. Het Zuid-Afrikaanse Department of Water and Environmental Affairs (DWA) heeft meerdere keren aangegeven graag een akkoord te sluiten om de samenwerking op politiek niveau te formaliseren. Momenteel investeert Nederland ruim 56 miljoen euro in infrastructurele projecten op het gebied van water (ORIO). Samen met lokale financiering telt dit op tot een bedrag van 158 miljoen euro. Daarnaast draagt Nederland bij aan diverse demonstratieprojecten met Nederlandse  watertechnologie. De Nederlandse ambassade in Pretoria heeft onlangs marktstudies naar de watersector laten uitvoeren en bemiddelt actief voor Nederlandse bedrijven die in Zuid-Afrika de markt op willen.