Ploumen naar Berlijn voor ‘Leefbaar Loon’

Een fatsoenlijk loon dat genoeg is voor eerste levensbehoeften. Zoals voedsel, huisvesting, kleding, school en de dokter. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar in heel veel landen is dit nog lang niet het geval. Om dat te realiseren spreekt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking komende maandag de conferentie over ‘Leefbaar Loon’ in Berlijn toe.

Aan deze internationale bijeenkomst nemen onder meer regeringsvertegenwoordigers, ondernemingen en vakbonden, uit zowel Europa als productielanden in Azië deel. Duitsland en Nederland hebben de conferentie op 25 en 26 november gezamenlijk georganiseerd.

Abominabele

De conferentie in Berlijn heeft onder meer tot doel om tot een actieplan te komen dat moet leiden tot verbetering van het loon en de arbeidsomstandigheden van vele miljoenen werknemers. Minister Ploumen ziet kansen daarvoor. Zo krijgt het publiek een steeds scherper oog op onderbetaling en abominabele arbeidsomstandigheden van werknemers in lage- en middeninkomenslanden. Daarnaast ziet de minister ook een veranderende houding bij veel bedrijven ten aanzien van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (mvo). Ploumen: ‘Mvo is sterk in opkomst. Moderne ondernemers vinden het normaal om fatsoenlijke lonen te betalen en de arbeidsomstandigheden goed te regelen. Maar er zijn ook praktische overwegingen. Wie misstanden accepteert, riskeert in het internettijdperk grote reputatieschade.’

Omdat er in veel landen nog geen sprake is van een ‘leefbaar loon’ wil minister Ploumen momentum creëren voor dit belangrijke onderwerp en een internationale coalitie vormen die zich hiervoor inzet. Zij wil de zaak bepleiten bij de EU, ILO, OESO, VN en de Wereldhandelsorganisatie. De Nederlandse textielsector wil bijdragen aan een oplossing en zal aan de conferentie deelnemen.