Schultz roept gemeenten op vaart te zetten achter fietsveiligheid

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag de Nederlandse gemeenten opgeroepen werk te maken van de Lokale Aanpak Fietsveiligheid. “Nederland moet een veilig fietsland blijven. Dat lukt alleen als we met elkaar op de pedalen gaan staan, zodat al die miljoenen Nederlanders elke dag weer veilig thuis komen,” aldus de minister tijdens het Nationale Fietscongres in Helmond.

Lokaal maatwerk biedt volgens Schultz de beste mogelijkheden voor het verbeteren van de fietsveiligheid. Het ministerie heeft daarom met de Nederlandse gemeenten afgesproken dat zij een Lokale Aanpak Fietsveiligheid ontwikkelen. In die Lokale Aanpak Fietsveiligheid leggen gemeenten vast welke maatregelen zij nemen om de fietsveiligheid verder te verbeteren. Dat kunnen infrastructurele veranderingen zijn, maar ook relatief kleine ingrepen als gladheidsbestrijding.

Lokale Aanpak Fietsveiligheid

Tijdens het fietscongres onderstreepte Schultz het belang van de Lokale Aanpak Fietsveiligheid: "De fiets is mij dierbaar, en de veiligheid van de fietser is een topprioriteit. Er gebeurt al veel, maar het is nog niet genoeg. Daarom heb ik met gemeenten afgesproken dat zij eind 2013 allemaal een Lokale Aanpak Fietsveiligheid hebben. Ik help de gemeenten graag in het ontwikkelen van hun eigen aanpak, door kennis en innovaties aan te dragen. Want samen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland een nog veiliger fietsland wordt.”

De minister ondersteunt de gemeenten onder meer met de Modelaanpak Veilig Fietsen, waarin best practices zijn verzameld uit heel Nederland. Andere gemeenten kunnen die maatregelen overnemen of gebruiken ter inspiratie. Daarnaast heeft Schultz een ambassadeursgroep samengesteld die bestaat uit zeven burgemeesters en de Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten. Deze ambassadeurs staan andere gemeenten bij bij het maken van hun Lokale Aanpak. Ook steekt Schultz geld in onderzoek en studies naar fietsveiligheid.

Nationale Fietscongres

Op het Nationale Fietscongres in Helmond kwamen bedrijven, belangenorganisaties en overheden samen om trends en innovaties op fietsgebied te delen. Zo demonstreerde onderzoeksinstituut TNO een nieuwe testopstelling die met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tot stand is gekomen. Deze testinrichting maakt het mogelijk om automatische remsystemen in auto’s, die op fietsers reageren, te testen in nachtelijke condities. Japanse onderzoekers presenteerden de resultaten van een studie naar eenzijdige ongevallen bij oudere fietsers. De fietssituatie in Japan is als een van de weinige landen vergelijkbaar met Nederland, vooral door de drukte op de weg en de grote aantallen fietsende ouderen.