Aanbesteding rijkskantoor de Knoop in Utrecht van start

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de aanbesteding geopend voor het herontwikkelen van de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot rijkskantoor en vergadercentrum. Bedrijven of consortia kunnen inschrijven voor deze opdracht, die zich uitstrekt van ontwerp en renovatie van de kazerne tot een nieuw gebouw, tot en met financiering en onderhoud en het leveren van facilitaire diensten in een contract met een looptijd van 20 jaar.

De aankondiging van deze DBFMO-opdracht (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) is gepubliceerd op TenderNed. De grond en de gebouwen zijn en blijven eigendom van het Rijk. De aanbesteding loopt tot halverwege 2015. Het is de bedoeling dat eind 2017 de eerste gebruikers in het nieuwe pand trekken. Die verlaten dan verschillende panden die nu nog versnipperd over Utrecht in gebruik zijn.

Het project maakt onderdeel uit van het gebied Westflank-Zuid, begrensd door het Beatrixgebouw, Spoorzone, Croeselaan en Rabobank. Voor het gebied Westflank-Zuid is een plan gemaakt door de aandeelhouders in het gebied: de gemeente, NS Stations en de Rijksgebouwendienst.

Efficiënte huisvesting voor kleinere overheid

Het plan past ook in het regionale masterplan voor huisvesting van het Rijk, dat is gericht op efficiënte, flexibele huisvesting van een Rijksdienst die steeds kleiner wordt. In het kantoorgedeelte komen bijna 1.100 werkplekken, bedoeld voor 1.700 rijksambtenaren die de werkplekken samen en afwisselend gebruiken. Het vergadercentrum is ook bedoeld voor andere rijksambtenaren; er kunnen 900 mensen per dag terecht. De locatie vlakbij Station Utrecht CS is daarvoor ideaal.

Het huidige kazernegebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 20.865 m2, het nieuwe gebouw moet ongeveer 30.000 m2 hebben, waarvan 22.500 voor kantoren en 6.000 m2 voor het vergadercentrum en gastwerkplekken. Daarnaast moet er parkeerruimte voor 200 auto’s en 500 fietsen/motoren komen. Tot de opdracht behoort ook het inrichten van de buitenruimte en een paviljoen met commerciële functies die het rijkskantoor voor een periode van 15 jaar ondersteunen.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de aanbestedende dienst, de Belastingdienst treedt vanuit het Rijk als opdrachtgever op.
Meer informatie over het project staat op de website van het Rijksvastgoedbedrijf en op de website van Tenderned.

Rijkskantoor De Knoop