Asscher: cijfers economie zijn beter, maar herstel is broos

Viceminister-president Asscher zei na afloop van de ministerraad dat het herstel van het consumentenvertrouwen en de daling van de werkloosheid erop duiden dat het beter gaat met de economie. Hij hoopt dat het herstel de komende tijd echt gaat doorzetten.

ASSCHER
Dames en heren goede middag. Even kort stilstaan bij het economische beeld.  Afgelopen week allerlei nieuwe cijfers. Consumentenvertrouwen, werkloosheid die een beter beeld laten zien. Eindelijk een daling van de werkloosheid. Aan de andere kant zie je dat de OESO in de voorspellingen juist weer wat somberder is over Nederland. Het duidt er allemaal op dat het wat beter gaat. Dat we langzaam maar zeker uit de crisis komen. Maar ook dat het nog ongelooflijk broos is. En dat mensen die helaas nog in groten getale zonder werk zitten, daar is de crisis nog niet voor voorbij. Dus het betekent dat we moeten doorgaan met het doorzetten van een aantal ingewikkelde maar noodzakelijke veranderingen: de arbeidsmarkt, de woningmarkt, in de zorg, doorgaan de financiën onder controle te houden. Dat we moeten doorgaan de mensen aan het werk te krijgen en te houden. En dan zal hopelijk de komende tijd het herstel echt gaan doorzetten.

Afgelopen week was de landelijke actiedag voor de Filipijnen. Dat is een heel groot succes geworden. Rond de 25 miljoen euro is daar opgehaald voor de slachtoffers daar. Het verdient wel, degene die daar allemaal aan hebben bijgedragen, verdienen daar een compliment voor. Ik weet dat ook ongelooflijk is gewaardeerd dat zoveel Nederlanders daar aan hebben bijgedragen. Het is goed om ook te zien dat ook de hulpverlening vanuit Nederland, goed op gang is gekomen. Vandaag gaat een derde vliegtuig met hulpgoederen van de samenwerkende hulporganisaties naar de Filipijnen. Die kunnen daar heel belangrijk werk doen voor de mensen daar. We hebben wel nog zorgen over de zeven Nederlanders met wie we nog steeds geen contact hebben. Het minister van Buitenlandse zaken gaat door om er alles aan te doen om alsnog het contact te leggen met die mensen. Ik hoop dat de zorgen van hun families snel voorbij zullen zijn.

Vandaag sta ik u, vandaag wat vroeger dan gewoonlijk te woord. Dat waardeert u denk ik. Het komt omdat een groot deel van de ministers in het buitenland is. Allemaal met een goede reden. Minister-president en Ploumen die zijn in Indonesië. De minister van Binnenlandse zaken en Buitenlandse zaken zijn met het Koningspaar in Zuid-Amerika, Caraïbisch Nederland en Zuid-Amerika. Dan waren er nog een aantal afwezig die ook allemaal met goede reden afwezig zijn. Dus we hebben een korte ministerraad gehad. En volgende week, beloof ik u, zal de minister-president hier weer zijn met een goed gevulde bewindsliedenploeg.

Asscher constateert dat het herstel nog wel broos is en dat helaas mensen in groten getale thuis zitten zonder werk. 'Daar is de crisis nog niet voor voorbij'. Volgens Asscher moet het kabinet doorgaan met de financiën onder controle te houden en met de noodzakelijke veranderingen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de zorg.

Filipijnen

Viceminister-president Asscher noemt de landelijke actiedag voor de Filipijnen een groot succes. Hij vindt dat iedereen die daaraan heeft bijgedragen een groot compliment verdient. De teller staat inmiddels op ca €25 miljoen. Ook de hulpverlening vanuit Nederland verloopt goed. Vandaag vertrekt een derde vliegtuig met hulpgoederen van SHO naar de Filipijnen.

Het kabinet heeft nog zorgen over de 7 Nederlanders waarmee nog geen contact is. 'Buitenlandse Zaken blijf hier aan trekken. Wij hopen van harte dat bezorgde familieleden snel goed bericht ontvangen.'