Nederland en Indonesië tekenen voor duurzame palmolie handel

(Jakarta) Nederland en Indonesië gaan samenwerken op het gebied van duurzame productie en handel van palmolie. In aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en de Indonesische ministers Mangkusubroto (presidentieel adviseur voor Ontwikkeling) en Krisnamurthi (Handel) is hiertoe in Jakarta het startsein gegeven. Indonesië streeft de komende jaren naar een algeheel verbod op niet-duurzame palmolie productie.

'Indonesië is de grootste palmolie exporteur ter wereld', aldus Ploumen. 'En een grote hoeveelheid daarvan gaat via de haven van Rotterdam naar Europa. Het is daarom belangrijk dat Indonesië voldoet aan alle standaarden voor duurzaamheid om optimaal palmolie te kunnen exporteren. Het streven van de Indonesische regering om tot een algeheel verbod op niet-duurzame palmolie export te komen, is een belangrijke stap. Dit verbetert op termijn de aantasting van de natuur en moet de inkomenspositie van de ruim twee miljoen Indonesische boeren die bij de productie van palmolie betrokken zijn verbeteren'.

In samenwerking met Unilever en de Indonesische duurzame palmolie organisatie RSPO, wordt het programma uitgevoerd door het Initiatief Duurzame Handel (IDH), een Nederlands initiatief waarin bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en lokale boeren in ontwikkelingslanden samenwerken. Het doel van IDH is naast training en de verbetering van de positie van boeren, vermindering van de aantasting van de natuur en het tegengaan van illegale houtkap en land roof, ook een verhoging van de productie en de kwaliteit van de palmolie productie.

IDH richt zich op de eerste schakels in de vaak lange exportketens vanuit zuidelijke landen, zoals die van cacao, hout- en bosproducten, natuursteen, soja en thee, maar ook van toerisme. Doel is om uiteindelijk zo veel mogelijk handelsketens te stimuleren om duurzamer te worden, zowel op het gebied van milieu als van lokale arbeidsomstandigheden. Ploumen: 'Dit gaat verder dan alleen palmolie en Indonesië. Duurzaamheid geldt voor alle producten en voor alle landen'.

'De globalisering zorgt nog niet voor eerlijke verdeling van de kansen en risico’s, van lasten en lusten', aldus Ploumen. 'Maar dat is wel waar we naar streven: groei én eerlijke verdeling. Het IDH is actiegericht en wil problemen op sociaal en milieugebied aanpakken. Lokale bedrijven in opkomende economieën die produceren voor de Nederlandse en Europese markt worden door dit samenwerkingsverband van bedrijven, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en de vakcentrales als FNV en CNV onder de loep genomen om oplossingen voor duurzaamheidsproblemen te vinden'.