Rutte, Ploumen en Dijksma in Indonesië

Premier Rutte is van 20 tot en met 22 november voor een officieel bezoek in Indonesië geweest. Er stonden verschillende ontmoetingen met het bedrijfsleven op de agenda. Rutte reisde samen met minister Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Dijksma (EZ) en een grote handelsdelegatiee.

Rutte heeft gesproken met president Yudhoyono en vice-president Boediono. Daarbij stond de verdere invulling van de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië centraal. Met het bezoek konden Nederlandse en Indonesische bedrijven contacten leggen en bestaande relaties verdiepen.

Woensdag 20 november 

In Jakarta was een bijeenkomst met alle Nederlandse deelnemers aan de handelsmissie. Aansluitend namen Rutte, Ploumen en Dijksma deel aan een conferentie met het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven. Hier stond de versterking van de economische samenwerking tussen beide landen centraal. 

Daarna legden Rutte, Ploumen en Dijksma enkele afzonderlijke bezoeken af. Zo spak de premier met Indonesische oud-studenten die in Nederland hebben gestudeerd. 

Tijdens de formele ontmoeting met president Yudhoyono, inspecteert Rutte de erewacht bij het Indonesische presidentiële paleis. Foto: Flickr.com/minister-president

's Middags ontmoetten minister-president Rutte en president Yudhoyono elkaar. Ze stonden stil bij de diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Indonesië. De regeringsleiders tekenden na afloop de Joint Declaration on Comprehensive Partnership. Nederland en Indonesië geven daarmee uiting aan hun streven naar een gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap. 

Minister-president Rutte en de Indonesische president Yudhoyono met de delegaties in het presidentieel paleis. Foto: Flickr.com/minister-president

Donderdag 21 november 

Minister-president Rutte en minister Ploumen hadden een bijeenkomst over de grootschalige kustwerken die Indonesië aan het voorbereiden is. Nederlandse experts adviseren daarbij.
De minister-president kreeg een rondleiding op een baggerschip van Van Oord. Baggerbedrijf Van Oord gaf uitleg over hun werkzaamheden bij de uitbreiding van de haven van Jakarta. Staatssecretaris Dijksma had  een rondetafelgesprek over duurzaamheid in de cacaosector. Aansluitend sprak zij met minister Suswono van Landbouw over samenwerking op het gebied van onder andere tuinbouw, zuivel en pluimvee.
Vervolgens hadden Rutte, Ploumen en Dijksma een lunch en rondetafelgesprek. Hierbij waren onder andere de coördinerend minister Hatta Rajasa van Economische Zaken en dertig CEO's van grote Nederlandse en Indonesische bedrijven aanwezig. De bijeenkomst werd voorgezeten door VNO-NCW-voorzitter Wientjes, voorzitter Suryo Sulisto van de Indonesische kamers van koophandel KADIN en Sofjan Wanandi, voorzitter van de Indonesische werkgeversassociatie APINDO. 

Minister-president Rutte en minister Ploumen krijgen uitleg oer het werk van baggerbedrijf Van Oord in de haven van Jakarta. . Foto: Flickr.com/minister-president

CEO Pieter van Oord ondertekent een contract over de werkzaamheden van Van Oord bij de uitbreiding van de haven van Jakarta. Het gezelschap, waaronder de minister-president en minister Ploumen, kijkt toe. Foto: Flickr.com/minister-president

Minister-president Rutte bezocht ook het kustgebied van Jakarta.  Daar sprak hij met de minister van Publieke Werken, Djoko Kirmanto, over de waterproblemen van de stad. 

Vrijdag 22 november

Minister-president Rutte opende het forum Duurzame Productie en Handel. Deze bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met het Initiatief Duurzame Handel. Minister Ploumen nam deel aan dit forum. Zij sprak vertegenwoordigers van de Indonesische overheid, NGO's en de private sector over het belang van duurzame handel en productie van palmolie en papierpulp. 
Rutte had daarna een gesprek met vice-president Boediono. Ook legde hij een krans bij het Monument of the Heroes of Indonesia in Kalibata en op het Nederlands ereveld in Menteng Pulo. Staatssecretaris Dijksma bezocht vrijdagochtend East-West Seed Indonesia een vooraanstaand bedrijf op het gebied van de groenteteelt en een fabriek van Friesland Campina. Voedselzekerheid en de Nederlandse rol daarbij in in Indonesië, vormden één van de gespreksonderwerpen.
Minister Ploumen bezocht de nationale meteorologische dienst van Indonesië, BMKG. Hier is onlangs met hulp van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen een systeem opgezet om overstromingen en droogtes beter te kunnen voorspellen. 

De reis werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en evaluatie met alle deelnemers aan de Nederlandse handelsmissie.

Minister-president Mark Rutte legt bloemen bij een kruis op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Minister-president Rutte legt bloemen bij een kruis op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.