Beloningsbeleid financiële sector aangescherpt

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat met een nieuwe wet het beloningsbeleid binnen de financiële sector aanscherpen. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector wordt een eventuele bonus per 2015 gemaximeerd op 20% van de vaste beloning. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer behorend bij het wetsvoorstel Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen, dat vandaag ter consultatie aan de sector wordt aangeboden.

Het bonusplafond van 20% van de vaste beloning heeft gevolgen voor iedereen die in de Nederlandse financiële sector werkzaam is, ook in het buitenland. Het kabinet streeft naar een zo effectief mogelijke maatregel. Voor een aantal categorieën, personen en ondernemingen zijn afwijkende regels opgenomen. Op sommige onderdelen is met het oog op de effectiviteit en de internationale context ervoor gekozen om aan te sluiten bij de Europese regels.

Naast het bonusplafond bevat het wetsvoorstel onder meer de volgende maatregelen:

  • Strenge voorwaarden aan vertrekvergoedingen: Bij vrijwillig vertrek is een vertrekvergoeding uitgesloten. Ook is een vertrekvergoeding niet meer toegestaan als iemand verwijtbaar tekortgeschoten is;
  • Vertrekvergoedingen van maximaal één jaarsalaris voor bestuurders: Het is maatschappelijk niet gepast om hoge vertrekvergoedingen uit te keren wanneer de vaste beloning tevens zeer hoog is;
  • Verbod op gegarandeerde bonussen: Een dergelijke relatief hoge beloning waar geen of een beperkte prestatie tegenover staat zijn ongewenst;
  • Aanscherping claw back: Het claw back wetvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt, is alleen van toepassing op dagelijks beleidsbepalers en kent geen verplichting tot gebruik. De nieuwe wet verplicht financiële instellingen om bonussen van alle medewerkers aan te passen en terug te vorderen wanneer bijvoorbeeld sprake is van het schenden van beroepsnormen of wanneer de medewerker verantwoordelijk is voor grote verliezen.

De minister van Financiën kiest bewust voor een aanpak die strenger is dan het nieuwe Europese kader voor beloningsbeleid voor banken en bepaalde beleggingsondernemingen. Dijsselbloem: “De financiële sector heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten geleund op steun van de belastingbetaler en consumenten. De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Ik wil daar waar mogelijk de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.”

Perverse prikkels zoals hoge beloningen en bonussen worden wereldwijd gezien als één van de oorzaken van de financiële crisis. Variabel belonen kan sturend werken en een bedreiging vormen voor bijvoorbeeld de langetermijnresultaten en de continuïteit van de financiële onderneming. Ook bestaat het risico op het manipuleren van kortetermijnresultaten. Het wetsvoorstel beloningsbeleid staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een groter geheel van uitbreidingen en aanscherpingen van regelgeving en toezicht naar aanleiding van de financiële crisis. De consultatie van het wetsvoorstel start vandaag op internetconsultatie.nl. Het kabinet zet zich ervoor in deze wet op 1 januari 2015 in werking te laten treden.