Handelsrelatie Nederland en VAE verder versterkt

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaan de handelsbanden versterken. Zo worden wederzijdse investeringen beter beschermd en gaan beide landen verder samenwerken op het gebied van energie. Dat is de uitkomst van besprekingen op dinsdag 26 november 2013 tussen vertegenwoordigers van de regering van de VAE en minister Kamp van Economische Zaken (EZ).

Foto: HE Hamad Al-Hurr Al-Suwaidi van de Abu Dhabi National Energy Company en minister Kamp

Betere bescherming van investeringen

'De economie van de VAE groeit jaarlijks met vier procent, dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven”, aldus de bewindsman. 'Door wederzijdse investeringen beter te beschermen maken we Nederland een interessant land voor bedrijven uit de Emiraten om te investeren. Dat levert inkomsten en banen op.' Om de wederzijdse investeringen te stimuleren heeft minister Kamp een zogeheten ‘investeringsbeschermingsovereenkomst’ getekend. Dankzij deze overeenkomst worden investeringen van bedrijven uit de VAE in Nederland en andersom beter beschermd. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen bij het aanvragen van vergunningen en geeft investeerders meer rechten bij een geschil met de overheid van het land waarin ze investeren.

Meer duurzame energie gebruiken

De Emiraten staat op de zevende plek van landen met reserves aan ruwe olie en aardgas. Desondanks wil het land meer gebruik wil maken van duurzame energie. Op het Ministerie van Energie tekende minister Kamp een overeenkomst voor meer energiesamenwerking. Zo kunnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen met hun expertise op het gebied van gas, duurzame energie en energiebesparing inspelen op de economische ontwikkelingen.

Delen kennis winning olie en gas

Tijdens het bezoek van Kamp zijn ook overeenkomsten getekend die moeten zorgen voor meer samenwerking tussen kennisinstelling TNO en het VAE Petroleum Institute. Beide partijen gaan hun kennis op het gebied van slimme technologieën bij winning van olie en gas delen. De meereizende Nederlandse bedrijven hebben tijdens het bezoek kennis kunnen maken met ADNOC, het nationale oliebedrijf , en energiebedrijf Taqa, de belangrijkste investeerder uit de Emiraten in Nederland.

Belangrijkste exportmarkt in Midden-Oosten

De VAE is voor de Nederland de belangrijkste exportmarkt in het Midden-Oosten. In 2012 bedroeg de Nederlandse export naar de VAE ruim drie miljard euro. Nederlandse bedrijven zijn met name actief in de olie-, gas-, infrastructuur- en agrosector. Het bezoek aan de VAE was het slot van een handelsmissie van 28 bedrijven die eerder ook Qatar bezocht