Naar open en eerlijke communicatie over pensioenen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag het wetsvoorstel Pensioencommunicatie gepubliceerd op de website internetconsultatie.nl. Doel van het wetsvoorstel pensioencommunicatie is om de communicatie beter aan te laten sluiten op de wensen van de deelnemers en eerlijker te communiceren over onzekerheden.

Op basis van nieuwe regels over pensioencommunicatie kunnen deelnemers straks beter geïnformeerd keuzes maken over het al dan niet langer doorwerken, of al dan niet extra sparen.

De internetconsultatie duurt tot 17 januari 2014 en geeft de pensioensector, maar ook andere belanghebbenden de mogelijkheid hun visie op het concept wetsvoorstel te geven. Het definitieve wetsvoorstel wordt in het voorjaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

Een van de belangrijkste voorstellen in de wet Pensioencommunicatie is de uitbreiding van het Pensioenregister. Dit register gaat inzicht bieden in de toereikendheid van het pensioen en keuze- en actiemogelijkheden. Ook geeft het register inzicht in de gevolgen van belangrijke gebeurtenissen zoals een scheiding of het overlijden van de partner. Het geeft de verwachtingen weer van het toekomstige pensioen, inclusief de risico’s. Hierdoor wordt men zich meer bewust van risico’s en de koopkracht op het moment van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor pensioenfondsen tot digitale informatievoorziening. De informatievoorziening gaat beter aansluiten op de informatiebehoefte van de deelnemers. Meer informatie wordt digitaal beschikbaar gesteld. Hierdoor worden pensioenregelingen onderling makkelijker vergelijkbaar.

Achtergrond

In 2007 zijn de informatiebepalingen opgenomen in de pensioenwetgeving. Eind 2011 heeft een evaluatie plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze evaluatie is onder leiding van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de werkgroep Pensioencommunicatie van start gegaan. In de werkgroep participeren pensioenuitvoerders, de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank, de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars, het ministerie van Financiën, de Sociale Verzekeringsbank en een aantal communicatie-experts. De werkzaamheden van de werkgroep Pensioencommunicatie hebben in 2012 geresulteerd in het rapport “Pensioen in duidelijke taal”. Dit rapport is het uitgangspunt geweest bij het ontwerpen van dit wetsvoorstel.

Internetconsultatie Wet Pensioencommunicatie