Minister Schultz overhandigt Mekong Delta Plan in Vietnam

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu brengt van 16 tot en met 18 december een werkbezoek aan Vietnam. Ze zal in Hanoi het Mekong Delta Plan overhandigen aan de Vietnamese vicepremier Hoang Trung Hai. Het is de eerste keer dat het Nederlandse Deltaprogramma wordt geëxporteerd.

Samenwerking

Het Mekong Delta Plan kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Vietnamese overheid. Het biedt een lange termijnvisie en aanbevelingen voor een duurzame en veilige ontwikkeling van de Mekong Delta. Het plan werd opgesteld onder coördinatie van Cees Veerman, speciaal adviseur van de Vietnamese premier Dung, voormalig voorzitter van de Commissie Duurzame Kustontwikkeling (2007-2008) en voormalig Nederlands minister van Landbouw (2002-2007). Minister Schultz hoopt dat het Mekong Delta Plan nieuwe mogelijkheden schept voor toekomstige samenwerking in de regio.

Jaarlijkse vergadering

In Hanoi vindt de derde Intergovernmental Committee Meeting op het gebied van water en klimaatverandering plaats. Tijdens deze jaarlijkse vergadering wordt onder voorzitterschap van minister Schultz en vicepremier Hoang Trung Hai de voortgang besproken in het Strategic Partnership Arrangement dat beide landen in 2010 sloten. De Vietnamese ministeries van Transport, Financiën, Constructie, Landbouw en Milieu zijn vertegenwoordigd op het niveau van minister of viceminister.

Joint venture

In Hanoi wordt daarnaast de oprichtingsovereenkomst ondertekend van Vinwater, het Vietnam Netherlands Centre for Water and Environment, een joint venture van de TU Delft en de Hanoi Water Resources University. Het Science and Technology Centre Vinwater zal opdrachten voor derden, zoals de Vietnamese overheid, verrichten op het gebied van water. Minister Schultz brengt in Vietnam ook een veldbezoek aan de Mekong Delta.