Nederland en Rwanda sluiten overeenkomst over migratie

Vandaag hebben Nederland en Rwanda nadere afspraken gemaakt op het gebied van migratie. Een van de uitkomsten van het Memorandum of Understanding is dat wederzijds de gedwongen terugkeer van elkaars onderdanen mogelijk wordt gemaakt. Tevens zal nauw worden samengewerkt met de Rwandese immigratiedienst door middel van capaciteitsopbouwprojecen het delen van expertise.

Passagiers bij aankomst bij de paspoortcontrole op Schiphol

De afspraken zijn gemaakt in het kader van het bezoek dat staatssecretaris Teeven deze week aflegt aan Rwanda en Burundi.

Nederland heeft met Rwanda een intensieve samenwerkingsrelatie op justitieterrein, de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers is daar een onderdeel van. Zo werkt het Openbaar Ministerie al jaren samen met de Rwandese genocidair tracking unit. Ook steunt Nederland Rwanda door middel van capaciteitsopbouwprojecten op verschillende justitiële terreinen. Zo is de bouw van de Mpanga gevangenis waar uitgeleverde oorlogsmisdadigers hun straf uitzitten mede door Nederland gefinancierd en deelt Nederland juridische expertise met Rwanda door de uitwisseling van verschillende juridische experts.