Koning en Koningin en Rutte naar Sotsji

Minister-president Rutte en minister Schippers vertegenwoordigen het kabinet in Sotsji. Ook Koning Willem-Alexander zal op uitnodiging van het IOC als erelid samen met Koningin Máxima aanwezig zijn bij de Spelen. Dat zei minister-president na afloop van de ministerraad.

De Olympische ringen bij de luchthaven Adler van Sotsji

Het kabinet ziet niets in een boycot van de Olympische Winterspelen in Rusland. Volgens minister-president Rutte is het beter om de dialoog aan te gaan. 'Nederland heeft herhaaldelijk zorgen over de mensenrechtensituatie in Rusland uitgesproken. Dat zullen we blijven doen.'

Vooruitblik 2014

Rutte is blij met de eerste positieve signalen over de Nederlandse economie, maar waarschuwt dat we er nog niet zijn. 'Wat we tot nu toe hebben bereikt, is een begin, maar er is nog een berg werk te verzetten.' Het kabinet gaat nu door met het voortzetten van verstandig beleid en verder werken aan economisch herstel. 'Na 2013, het jaar van politieke en maatschappelijke samenwerking, gaat in 2014 de aandacht vooral uit naar de uitvoering'.

INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag. Allereerst hoop ik dat u allen een goede vakantie hebt gehad en wens ik u nog graag het allerbeste ook voor het nieuwe jaar. Als je kijkt naar berichten zo rondom de jaarwisseling en daarna, dan zie je dat geleidelijk aan de berichten ook wat positiever worden. De eerste voorzichtige positieve signalen over de Nederlandse economie. Als je kijkt naar het toenemend consumentenvertrouwen, de stijgende bedrijfsinvesteringen, meer huizenverkopen en minder faillissementen, maar ook een heel licht herstel van werkgelegenheid. Al blijft toch de zorg dat de werkloosheid nog enige tijd zal blijven oplopen. In ieder geval, de afgelopen maanden de eerste signalen van enig herstel daar. Je merkt dat mensen weer perspectief zien. Tegelijkertijd, zeg ik erbij, we zijn er nog niet. We hebben het één en ander bereikt, het is een begin, maar er is echt nog een berg werk te verzetten. We gaan dit jaar door om al onze plannen t.a.v. hervormingen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de sociale zekerheid, de arbeidsmarkt, de pensioenen, de woningmarkt, om al die plannen goed vorm te geven en ervoor te zorgen dat het verdienvermogen van onze economie structureel op een hoger niveau komt te liggen, de overheidsfinanciën op orde wordt gebracht en we Nederland daarin meenemen. Met andere woorden, verstandig beleid werkend aan verder economisch herstel. En daarmee… was 2013 het jaar van politieke en maatschappelijke samenwerking, 2014 echt het jaar van de uitvoering. We gaan heel veel plannen omzetten in realiteit.

Dan de Olympische Winterspelen. Nederland zal vertegenwoordigd zijn in Sotsji. Wij zien niets in een boycot. Wij denken dat het beter is om de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk onze zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en dat zullen we ook blijven doen. Vandaag in de ministerraad hebben we de afvaardiging bepaald. Net als bij de voorgaande Spelen zullen de minister-president, de bewindspersoon die verantwoordelijk is voor sport, namelijk Edith Schippers, zullen naar Sotsji gaan. Ook de Koning zal op uitnodiging van het IOC als erelid samen met Koningin Máxima aanwezig zijn bij een deel van de Spelen. En natuurlijk vertegenwoordigen zij als altijd ook Nederland. Ik zal zelf bij de opening zijn en bij de 5000 meter voor de schaatswedstrijden. Ik zie er zeer naar uit, op de eerste dag. En natuurlijk hopen we op veel medailles. Bij de vorige Winterspelen bedroeg de oogst maar liefst acht medailles. 4 keer goud, 1 van zilver, 3 keer brons. En wat mij betreft gaan we ervoor dat we minimaal dat resultaat evenaren.