Begin proces mijlpaal voor Libanontribunaal

‘Het begin van het proces is een belangrijke mijlpaal voor het Libanontribunaal. Dit is een positieve stap in de strijd tegen de straffeloosheid van de vele politiek gemotiveerde aanslagen in Libanon’. Zo reageert minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) op het eerste proces van het Speciale Tribunaal voor Libanon, dat vandaag in Den Haag van start ging. Het tribunaal onderzoekt en berecht de moord op de oud-premier van Libanon, Rafik Hariri, en 22 anderen op 14 februari 2005. Zij kwamen door een bomaanslag om het leven.

Libanon wordt al jaren geteisterd door politiek geweld. Het conflict in Syrië zet de fragiele sektarische balans in Libanon verder onder druk. Het afgelopen jaar vonden verschillende bomaanslagen plaats, afwisselend gericht op sjiitische en soenitische doelen. ‘De aanslagen versterken de verdeeldheid tussen deze twee dominante kampen in de Libanese samenleving. Voor het herstel van vertrouwen en stabiliteit in de samenleving is het belangrijk dat dergelijke misdaden niet onbestraft blijven’, aldus Timmermans.

De vijf Libanese verdachten in de zaak tegen Hariri worden berecht op basis van Libanees strafrecht. Het is de Libanese autoriteiten niet gelukt hen op te sporen. Het proces zal in afwezigheid van de verdachten plaatsvinden. De opening van het proces werd bijgewoond door overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de aanslag.