Rutte beantwoordt vragen van volgers

'Wat wordt er gedaan aan de werkgelegenheid?', 'Wanneer stoppen jullie met meer geld uitgeven dan er binnenkomt?', 'Is het leuk om minister te zijn?'. Minister-president Rutte beantwoordt op YouTube deze en andere vragen die aan hem gesteld zijn via Twitter, Facebook en Google+.

De juiste balans

Veel vragen gingen over de bezuinigingen en hervormingen die het kabinet doorvoert. Rutte benadrukt dat het een kwestie is van het vinden van de juiste balans tussen maatregelen die het tekort terugdringen en maatregelen die economische groei stimuleren. 'We willen overeind houden wat we allemaal belangrijk vinden: goede zorg voor iedereen, een veilig land, goed onderwijs, voldoende kansen op een baan en een goede oudedagsvoorziening'.

Op een vraag over de lastenverzwaringen antwoordde de premier: 'De problemen van nu zijn te groot en de hervormingen die we doorvoeren leveren pas op lange termijn echte besparingen op. Zodra daar ruimte voor is, kunnen de lasten wat mij betreft dus snel weer omlaag'.

Extra duwtje

In reactie op de vraag wat het kabinet doet om de werkgelegenheid te bevorderen geeft de minister-president aan dat de overheid geen ‘blik met banen kan open trekken’. Door het op orde brengen van de overheidsfinanciën wordt gezorgd voor stabiliteit en dat is goed voor economische groei, aldus Rutte. Op korte termijn geeft het kabinet de werkgelegenheid een ‘extra duwtje’. Door bijvoorbeeld de verlaging van het btw-tarief komen er, volgens Bouwend Nederland, 3000 banen bij in de bouw: ‘Heel mooi in een sector die het zo zwaar heeft’, aldus de minister-president.

Volmondig ja

Naast inhoudelijke inzendingen over de koers van het kabinet ging Rutte in zijn video ook in op meer luchtige vragen. Zo antwoordde hij met een 'volmondig ja', op de vraag of het leuk is om minister-president te zijn. Tot slot bedankte hij voor de inzendingen en sprak hij de hoop uit om 'elkaar ook dit jaar weer te vinden'.