Van der Knaap Groep wint Ambassadeursprijs

De kokosproductielocatie Growrite Substrates in Sri Lanka van de Van der Knaap Groep uit Kwintsheul is de winnaar van de Ambassadeursprijs 2014. Volgens de jury is Van der Knaap een innovatieve onderneming die met doorzettingsvermogen een nieuwe markt voor kokosproducten heeft weten te ontwikkelen.

De boeren die in Sri Lanka voor Van der Knaap werken, leveren eindproducten in plaats van alleen ruwe materialen waardoor hun inkomen fors is gestegen. Het loon en de trainingen die Van der Knaap zijn werknemers biedt is bovengemiddeld. Bovendien zet Van der Knaap zich actief in voor de gemeenschap via de bouw van scholen, waterputten en huisvesting voor kansarmen.

Het bedrijf uit Kwintsheul wordt beloond met publicitaire ondersteuning via de Rabobank en een netwerkreceptie bij de Nederlandse ambassadeur in Colombo.

De prijs is bedoeld om internationaal ondernemen te bevorderen en te laten zien hoe Nederlandse ambassades en consulaten daarbij kunnen helpen. Ploumen: 'Het is belangrijk dat ondernemers meer over de grens kijken. Dat levert goede kansen op voor meer groei en banen. Met deze prijs laten we zien dat het kan en hopen we andere MKB-ers te inspireren ook actief te worden op buitenlandse markten. Onze diplomaten staan klaar om ze daarbij te helpen.’

Initiatiefnemers van de prijs zijn MKB Nederland, Rabobank en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor de prijs hebben Nederlandse ambassades en consulaten-generaal kandidaten voorgedragen. Daaruit zijn drie bedrijven genomineerd voor de finale. Een jury bestaande uit Michaël van Straalen van MKB Nederland, Berry Marttin van Rabobank en Simon Smits van het ministerie van Buitenlandse Zaken selecteerde Van der Knaap als uiteindelijke winnaar.

De Ambassadeursprijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Ambassadeursconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens dit evenement hadden ambassadeurs en consuls-generaal onder meer speeddates met ondernemers die gebruik willen maken van de kennis, adviezen en ondersteuning die het diplomatieke postennetwerk ze biedt.

De Ambassadeursprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en afgewisseld met de Ambassadeprijs welke door Fenedex en VNO-NCW wordt toegekend aan de ambassade die door bedrijven het beste wordt gewaardeerd om de geleverde dienstverlening.