Shelter City programma voor mensenrechtenverdedigers uitgebreid

Het Shelter City programma voor mensenrechtenverdedigers is deze maand uitgebreid. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag bij de opening van Speak Truth to Power, een seminar voor en over mensenrechtenverdedigers.

Een Shelter City biedt één of meer mensenrechtenverdedigers per jaar gelegenheid drie maanden op adem te komen in Nederland. Naast Den Haag, dat vorig jaar al als Shelter City startte, is nu ook Middelburg een Shelter City. Ook andere gemeenten hebben inmiddels interesse getoond een tijdelijke veilige haven te worden voor mensenrechtenverdedigers.

Tijdens het tweedaags seminar in Den Haag spreken mensenrechtenverdedigers uit meer dan twintig landen met elkaar en met overheidsexperts uit de Europese Unie. Aan de orde is de vraag hoe je mensenrechtenverdedigers beter kunt beschermen, zodat zij hun werk kunnen doen waar dat het meest nodig is. Nederland wil hen graag steunen in hun belangrijke werk, aldus minister Timmermans: ‘Het zijn vastberaden individuen die wereldwijd het verschil maken. Nederland steunt u in uw werk om universele waarden in uw samenleving te versterken en verandering te realiseren.’

Het seminar wordt woensdagmiddag afgesloten met een publiek debat over manieren om mensenrechtenverdedigers te beschermen, zoals Shelter City, digitale veiligheid en EU-richtsnoeren. Het seminar wordt gezamenlijk georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitia et Pax en het Human Security Collective.