Ploumen spreekt in Zweden over textiel

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengt dinsdag een werkbezoek aan Zweden. Het betreft een kennismakingsbezoek. Ploumen spreekt onder meer met de nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Hillevi Engström, over haar nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen. Eerder op de dag bezoekt de minister het Zweedse kledingbedrijf Hennes & Mauritz.

Ploumen: ‘In Zweden en Nederland wordt vaak op een zelfde manier gedacht over de aanpak van mondiale problemen. Door goed samen te werken, kunnen we meer bereiken, bijvoorbeeld voor textielarbeiders in Bangladesh. Grote internationale kledingbedrijven zoals H&M spelen daarbij een belangrijke rol.’

De minister zal ook aan Zweden vragen zich aan te sluiten bij een coalitie van landen die zich inzetten om kindhuwelijken uit te bannen. Jaarlijks vinden wereldwijd maar liefst 14 miljoen kindhuwelijken plaats, veelal met afschuwelijke gevolgen voor de bruidjes. Mede op initiatief van Nederland namen de VN-mensenrechtenraad en de Algemene Vergadering van de VN vorig najaar resoluties aan tegen kindhuwelijken. Ploumen wil dat internationale momentum gebruiken om te zorgen dat daadwerkelijk minder meisjes het slachtoffer worden.

Zweden en Nederland staan dit jaar stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Op 5 april 1614 sloten Zweden en Nederland een verdrag, dat onder andere bepaalde dat de beide landen ambassadeurs met elkaar zouden uitwisselen. Nederland was daarmee het eerste land waar Zweden een ambassade vestigde. Sindsdien is er sprake van goede betrekkingen en nauwe samenwerking op politiek, economisch, cultureel en maatschappelijk gebied. Gedurende het jubileumjaar zal een groot aantal evenementen georganiseerd worden om de goede samenwerking tussen de landen onder de aandacht te brengen en verder te ontwikkelen.

Achtergronden bij het jaar en het activiteitenprogramma zijn te vinden op www.swe400nl.com.