Veel waardering voor boer en visser

Er is veel waardering voor de landbouw in Nederland. De sector krijgt van de Nederlandse bevolking een rapportcijfer van 7,6. Dat blijkt uit een rapportage van TNS NIPO over de maatschappelijke waardering van de Nederlandse landbouw en visserij in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Dijksma: “Het doet me deugd dat de belangrijke rol die de landbouw speelt in onze samenleving ook op waarde wordt geschat. Een pluim voor de sector. Om die te blijven verdienen, is het wel van belang dat boeren blijven investeren in dierenwelzijn en milieuverbetering”.

Waardering en bekendheid

De rapportage is gebaseerd op een steekproef onder ruim 1000 Nederlanders. Meer dan de helft van de geïnterviewden geeft aan (zeer) goed bekend te zijn met de agrarische sector. Er is een verband tussen bekendheid en rapportcijfer: naarmate de bekendheid stijgt, stijgt ook het rapportcijfer. Mensen die zeer goed bekend zijn met de sector geven gemiddeld een 8,2. Positieve punten zijn het harde werken van de boer en het belang van de sector voor voedsel en samenleving. Kritiekpunten hebben onder meer te maken met milieu en dierenwelzijn.

Visserij

De meeste Nederlanders hebben een neutraal tot positief beeld van de visserij in Nederland. Het gemiddelde rapportcijfer is voor deze sector met een 6,9 ruim voldoende. Ruim de helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de visserijsector op een duurzame wijze vist. Een op de vijf Nederlanders geeft aan niet erg bekend te zijn met de visserijsector.