Timmermans ziet nieuwe kansen in Azerbeidzjan

‘Nederland en Azerbeidzjan willen beide de samenwerking op economisch gebied verbreden en verdiepen. Er liggen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in vele sectoren, zoals landbouw, watermanagement, logistiek en technologie’. Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag na afloop van een bezoek aan het land in de Kaukasus.

Het bezoek stond vooral in het teken van de economische betrekkingen. Timmermans sprak onder anderen met president Aliyev en minister van Buitenlandse Zaken Mammadyarov.

Tijdens het bezoek is ook het afsluiten van een investeringsbeschermingsovereenkomst  besproken. ‘Ik hoop dat deze overeenkomst snel kan worden getekend. Nederlandse investeringen in Azerbeidzjan worden hierdoor beter beschermd en dat maakt het land voor investeerders nog aantrekkelijker’, zei Timmermans.

Ook werd gesproken over het komende Azerbeidzjaanse voorzitterschap van de Raad van Europa en de actuele ontwikkelingen in de regio. ‘Azerbeidzjan wil een succes maken van dit voorzitterschap. Als voorzitter van de Raad van Europa zal het land wel een goed voorbeeld moeten geven voor wat betreft verbetering van de mensenrechtensituatie’, aldus Timmermans. De minister had ook ontmoetingen met vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld, waaronder LGBT-activisten en journalisten.

Met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven sprak Timmermans over de snelle economische ontwikkeling die Azerbeidzjan heeft doorgemaakt als producent en doorvoerland van olie en gas. Ook op sportgebied neemt de bekendheid van Azerbeidzjan toe. Het land organiseert in 2015 de eerste Europese spelen.