Nieuwe grondwet Tunesië voorbeeld voor andere landen

‘Ik feliciteer de Tunesiërs met hun nieuwe grondwet, een mijlpaal in het transitieproces. Dit is het resultaat van twee jaar hard werken, intensieve gesprekken en de bereidheid compromissen te sluiten. Een voorbeeld voor andere landen.’ Zo reageert minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) op de totstandkoming van de nieuwe grondwet in Tunesië. Drie jaar na de revolutie wordt dit historische moment vandaag in Tunis feestelijk gevierd met een ceremonie ter gelegenheid van de goedkeuring van de nieuwe grondwet.

De grondwetgevende vergadering is twee jaar bezig geweest met het opstellen van de nieuwe grondwet. Die werd zondag 26 januari jl. met overweldigende meerderheid aangenomen. De tekst wordt gezien als zeer progressief, onder meer doordat de gelijkheid van man en vrouw en godsdienstvrijheid erin zijn vastgelegd. De grondwet kwam tot stand na een constante dialoog tussen alle betrokken partijen.

‘Nederland zal Tunesië blijven steunen in de opbouw van een vrij, open en democratisch Tunesië en hoopt de uitstekende relatie tussen onze landen voort te zetten’, aldus minister Timmermans.