Minister Asscher geeft groen licht voor sectorplan uitzendbureaus

Het sectorplan voor uitzendkrachten is goedgekeurd. Hiervoor is anderhalf miljoen toegekend, de sector legt hetzelfde bedrag bij. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Asscher vindt het belangrijk dat flexkrachten hun positie versterken door scholing. Zo maken ze meer kans op een nieuwe baan als hun contract is verlopen. In de praktijk blijkt dat werkgevers minder vaak tijdelijke werknemers opleiden dan vaste krachten. In het uitzendplan is onder meer afgesproken dat:

  • 1.100 flexkrachten zonder startkwalificatie geschoold worden en ten minste een half jaar bij een werkgever worden geplaatst.
  • 250 flexkrachten worden omgeschoold voor de technieksector en ten minste een jaar worden geplaatst.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het belangrijk dat de positie van flexkrachten wordt verbeterd. Vandaag behandelt hij het wetsvoorstel Werk en Zekerheid in de Tweede Kamer. Daarin wordt onder meer geregeld dat de positie van flexwerkers wordt versterkt. Ze krijgen bijvoorbeeld recht op een zogenaamde transitievergoeding die bedoeld is voor scholing.

In totaal zijn inmiddels 35 plannen ingediend om mensen aan de slag te krijgen of te houden. Een plan moet bestaan uit aan analyse van knelpunten en concrete maatregelen om die op te lossen. Dit is na het bouwplan, het tweede sectorplan waarvan de maatregelen zijn goedgekeurd. De andere plannen worden nog beoordeeld en krijgen op korte termijn duidelijkheid. Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen van werkgevers en vakbonden die ervoor zorgen dat met ontslag bedreigde werknemers aan de slag kunnen blijven of elders een nieuwe baan vinden. Vanaf april 2014 kunnen weer nieuwe plannen worden ingediend.