Minister-president Rutte brengt bezoek aan Brussel

Minister-president Rutte brengt donderdag 13 februari 2014 een bezoek aan Brussel. Samen met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken spreekt hij de voorzitter van de Europese Commissie Barroso. Daarnaast heeft de minister-president een ontmoeting met minister-president Di Rupo van België en minister-president Bettel van Luxemburg. Ook opent hij samen met de voorzitter van het Europees Parlement Schulz de tentoonstelling 'Routes of Liberation'.

Tijdens de ontmoeting met Commissievoorzitter Barroso bespreken  minister-president Rutte en minister Timmermans de actuele Europese agenda en kijken zij vooruit naar de Europese verkiezingen. Nederland maakt zich er sterk voor dat de nieuwe Europese Commissie die eind dit jaar wordt geïnstalleerd duidelijke prioriteiten stelt volgens het motto "Europees wat moet, nationaal wat kan".

De bijeenkomst met minister-president Di Rupo en minister-president Bettel staat in het teken van de samenwerking tussen de Benelux-landen bij het tegengaan van de schaduwkanten van het vrij verkeer van werknemers. De drie ministers-presidenten zullen hierover een gemeenschappelijke Benelux-verklaring ondertekenen. Bij het gesprek zijn eveneens de ministers van Sociale Zaken van België en Luxemburg aanwezig. Nederland heeft deze bijeenkomst georganiseerd in het kader van het Benelux-voorzitterschap dat ons land in 2014 bekleedt.

Tot slot opent de minister-president samen met de voorzitter van het EP Schulz de tentoonstelling 'Routes of Liberation' in het Europees Parlement. Dit is een van oorsprong Nederlandse initiatief waarin toerisme-organisaties en musea uit diverse Europese landen samenwerken. De tentoonstelling heeft als doel om de geschiedenis van de bevrijding in '44-'45 inzichtelijk te maken in het landschap en zo de herinnering ook voor nieuwe generaties toegankelijk te maken.