Campus The Hague Security Delta

Toespraak van Minister Opstelten bij de officiële opening van de Campus The Hague Security Delta in Den Haag op 13 februari 2014 (gesproken woord geldt).

Dames en heren,

Welkom allemaal! Wij zijn hier vandaag bijeen voor een belangrijke vernieuwing in het veiligheidsdomein: de officiële opening van de Campus van The Hague Security Delta!

De komst van dit “innovatiecentrum voor het veiligheidscluster” is niet alleen belangrijk voor Den Haag – van oudsher al de stad van recht en vrede – maar zeker ook voor Nederland als geheel. Deze campus is een prachtige plek waar overheid, bedrijfsleven en wetenschap - de Delta - samenkomen, om de veiligheid in Nederland krachtige, nieuwe impulsen te geven!

En bij veiligheid, dames en heren, zijn wij allen gebaat. Samen met vrijheid is het een belangrijke basisvoorwaarde voor een goed draaiende samenleving en uiteindelijk ook voor welvaart!

Voor die veiligheid ben ik, als minister van Veiligheid en Justitie, verantwoordelijk. Maar u zult begrijpen: dat kan ik niet alleen. Ook mijn departement kan dat niet alleen af – gesteld al dat we dat zouden willen. Nee, als je kijkt naar de echt effectieve aanpakken van veiligheidsproblemen van de laatste jaren – bijvoorbeeld de aanpak van overvallen, of andere high impact crimes – dan zie je dat er altijd sprake is van een goede, nauwe samenwerking tussen tal van partners: tussen publieke veiligheidspartners onderling, maar ook tussen publieke partners en partners uit de private sector! Uit die samenwerking komen vaak mooie, nieuwe, niet zelden verrassende, daadwerkelijk effectieve oplossingen voort!

Deze campus van The Hague Security Delta heeft alles in zich om uit te groeien tot een plek waar dit soort mooie, nieuwe en effectieve oplossingen tot stand komen. Tenslotte zijn tal van uiteenlopende disciplines hier vertegenwoordigd. En juist zo’n niet alledaagse combinatie – of soms ook confrontatie - van verschillende disciplines kan leiden tot creatieve innovatie!

En innovatie is hard nodig. Neem de IT-sector, een groeisector die van eminent belang is voor de Nederlandse economie. Dat blijkt wel uit de cijfers: tussen 1985 en 2009 was gemiddeld zo’n 16 procent van de groei van ons Bruto Binnenlands Product toe te schrijven aan de ontwikkelingen in de ICT-branche! En die groei zet nog steeds door. Nederland behoort tot de top van Europa, en in sommige opzichten zelfs van de wereld, waar het gaat om het gebruik van ICT-toepassingen. Zo bankiert liefst 8 van de 10 Nederlanders online – het meest van heel Europa! In 94 procent van de huishoudens is minimaal één pc aanwezig, 95 procent van onze jongeren maakt gebruik van sociale media en ruim 6 op de 10 Nederlanders winkelt via internet! Dat zijn prachtige, indrukwekkende cijfers, die we op dit punt kunnen overleggen! Nederland is hard op weg de ambitie van dit kabinet om uit te groeien tot The digital Gateway to Europe! Ook echt wáár te maken!

De keerzijde ervan is dat dit ons in zekere zin ook kwetsbaar maakt. Immers: ook cybercriminelen zitten helaas niet stil. Ook zij maken gebruik van “slimmere”, meer geavanceerde methoden om delicten te plegen. “Klassieke” delicten als diefstal, fraude, oplichting en dergelijke in een modern, digitaal jasje!

Dat betekent dat we hard moeten werken aan inclusieve of integrale innovatie. Daarbij gaat het om vernieuwingen die niet alleen leiden tot economische en maatschappelijke groei, maar tegelijkertijd ook tot méér veiligheid en een goede bescherming van de privacy van de gebruikers! Een goed voorbeeld van innoveren in de veiligheidsbranche en tegelijkertijd stimuleren van de economie is het programma “CSI The Hague” van het Nederlands Forensisch Instituut. Met 13 verschillende organisaties uit de “gouden driehoek” van overheid, kennisinstituten en bedrijven worden nieuwe diensten en producten ontwikkeld, om op en rond het ‘plaats delict’ beter en efficiënter te werken. Dit soort innovaties passen perfect in The Hague Security Delta en leiden bovendien tot exportmogelijkheden naar het buitenland.

Dat dubbele streven vormt ook de kern van de Tweede Nationale Cyber Security Strategie, die ik eind oktober naar de Tweede Kamer heb gezonden. Deze nieuwe strategie bouwt voort op het stevige fundament dat we hebben gelegd met de eerste. En we leggen de lat hoog: onze ambitie is dat Nederland leidend wordt op het gebied van cyber security!

Dat betekent in de eerste plaats dat de Nederlandse samenleving op een veilige manier optimaal gebruik weet te maken van de voordelen van digitalisering. Daarnaast willen we ook dat het Nederlandse bedrijfsleven en de wetenschap vooroplopen op het gebied van security- en privacy-by-design. En – ten derde - dat Nederland, samen met zijn internationale partners, een vooruitstrevende coalitie vormt voor het beschermen van fundamentele rechten en waarden in het digitale domein.

Kortom, daar ligt een stevige uitdaging voor ons allen. Een uitdaging waarbij The Hague Security Delta een belangrijke rol kan spelen. Door het bijeenbrengen van bedrijven, kennisinstituten en overheidsorganisaties in één internationaal gerenommeerd en innovatief veiligheidscluster, kunnen we hier die broodnodige, integrale innovatie tot stand brengen! Op zoek naar oplossingen waarin economische groei, vrijheid en veiligheid hand in hand gaan!

Nu al wordt Nederland, met deze visie, internationaal gezien als een van de koplopers op dit terrein. Die erkenning blijkt bijvoorbeeld wel uit het feit dat Nederland in het voorjaar van 2015 als gastheer mag optreden voor de Vierde Internationale Cyber Space Conferentie!

Dames en heren, de letters HSD mogen dan staan voor The Hague Security Delta, deze campus – dat wil ik, wellicht ten overvloede, nog even benadrukken – werkt voor heel Nederland. Wellicht is het dan ook symbolisch te noemen dat deze campus is gevestigd aan de Wilhelmina van Pruisenweg. Wilhelmina van Pruisen, zoals bekend, de moeder van Koning Willem I, de eerste Koning der Nederlanden, van wie we de inhuldiging - 200 jaar geleden – dit en volgend jaar herdenken. Voor Wilhelmina zelf was onze rivierendelta enkele decennia eerder overigens nog niet zo veilig. In 1787, beroemd verhaal, werd ze bij Goejanverwellesluis aangehouden door Goudse patriotten. Die gijzelden haar vervolgens enkele uren in een boerderij, waar ze mocht plaatsnemen op een stapel kazen. Gelukkig liep het voor haar allemaal goed af.

Afijn, inmiddels is het in deze delta toch heel wat veiliger... En als het aan The Hague Security Delta ligt, wordt het er de komende tijd nóg veiliger! Moge de HSD inderdaad die inspirerende ontmoetingsplaats worden voor ondernemers, studenten en professionals in het veiligheidscluster. En mogen die ontmoetingen daadwerkelijk leiden tot een vruchtbare interactie en samenwerking. En geavanceerde kennis, producten en diensten opleveren die bijdragen aan een veiliger samenleving!

Dames en heren, het is met bijzonder veel genoegen – én trots – dat ik deze Campus van The Hague Security Delta bij dezen voor geopend verklaar!