Inleveren elektronisch afval makkelijker

Er komen meer inleverpunten voor kapotte elektronische apparaten. Ook kunnen consumenten vanaf morgen een apparaat inleveren zonder dat ze daarvoor in de plaats een nieuwe kopen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, die op 14 februari 2014 in werking treedt. De Regeling draagt hiermee bij aan de doelstelling van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand te halveren en meer te recyclen.

Toename inzamelpunten

Winkels met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van meer dan 400 m2 zijn voortaan verplicht om een inzamelpunt voor klein afgedankt elektrisch of elektronisch afval te hebben. Mansveld: “Bij dit punt kunnen consumenten hun kapotte of oude elektrische spullen achterlaten. Dit voorkomt dat producten als elektrische tandenborstels, broodroosters en waterkokers in de prullenbak belanden, terwijl onderdelen nog gebruikt kunnen worden.”

Stapsgewijze verhoging inzameldoelstelling

Producenten en importeurs zijn (mede)verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de producten die zij op de markt brengen, op het moment dat die afgedankt worden. Met de nieuwe regeling wordt stapsgewijs de hoeveelheid ingezamelde apparatuur die zij jaarlijks moeten innemen verhoogd: van nu 4 kilo per Nederlander, naar 12 kilo in 2016, naar uiteindelijk 17 kilo per Nederlander in 2019.

Voorkomen illegaal transport

Om te voorkomen dat afval onterecht als tweedehands apparatuur wordt gelabeld en geëxporteerd moeten exporteurs deze testen om te kijken of het werkt. Ook moeten zij hierover documenten kunnen overleggen. Hiermee wordt de kans op illegale dump buiten Europa van elektrisch en elektronisch afval voorkomen. 

Betere verwerking

De nieuwe regeling zorgt er ook voor dat in Nederland (en in de landen waarnaar dit afval wordt geëxporteerd), de verwerkers van ingezameld elektrisch en elektronisch afval aan minimum kwaliteitseisen zullen moeten voldoen. Dit zorgt ervoor dat nog meer waardevolle grondstoffen herwonnen en hergebruikt kunnen worden.