Rutte: ‘Uitvoering hervormingsagenda in volle gang’.

'Deze week hebben we opnieuw belangrijke stappen gezet', aldus minister-president Rutte na afloop van de ministerraad. 'De uitvoering van onze hervormingsagenda is in volle gang. Dat is belangrijk voor de toekomst van Nederland.'

Bij aanvang van de ministerraad hebben wij vandaag eerst stilgestaan bij de trieste berichten over het overlijden van Els Borst, minister van Staat. Wij spreken hier namens het hele kabinet de hoop uit dat er snel meer duidelijkheid komt in deze intens droevige zaak. Politie en OM zijn bezig met het onderzoek en dat moet nu zijn loop hebben. Morgen is er een herdenkingsplechtigheid in de Domkerk in Utrecht. Edith Schippers, Martin van Rijn, Jet Bussemaker en ikzelf zullen namens het kabinet hierbij aanwezig zijn.

Deze week hebben we opnieuw belangrijke stappen gezet in de uitvoering van de hervormingsagenda van het kabinet. Dat is belangrijk voor de toekomst van Nederland. De Tweede Kamer heeft deze week de Wet Werk en Bijstand aangenomen en in het debat met Lodewijk Asscher is gebleken dat ook de Wet Werk en Zekerheid kan rekenen op brede steun. In het debat dinsdag in de Eerste Kamer lijkt een meerderheid zich af te tekenen achter de Jeugdwet, waarmee het jeugdstelsel eenvoudiger, efficiënter en effectiever wordt gemaakt. Maar we gaan nog meer doen. Zo zal de Tweede Kamer volgende week de Participatiewet behandelen, waarmee we zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan de slag helpen en binnenkort wordt ook het Witteveenkader behandeld in de Tweede Kamer. Met andere woorden, op een heel breed terrein zijn we bezig met de uitvoering van onze hervormingsagenda. Die is in volle gang. De centrale gedachte bij al die hervormingen is ervoor zorgen dat Nederland wordt aangepast aan de eisen van deze tijd, want alleen op die manier kunnen we in Nederland behouden wat we belangrijk vinden. Zicht op weer groei en banen, zicht op groei en welvaart en tegelijkertijd een vangnet dat sterk genoeg is om iedereen te kunnen meenemen.

Dan de vandaag gepresenteerde cijfers van het CBS over het vierde kwartaal. Die onderstrepen ook het belang van die hervormingsagenda. Het groeicijfer stemt positief. De bedrijfsinvesteringen zijn ook gestegen. Het consumenten- en producentenvertrouwen lieten eerder al een stijgende trend zien. Maar we zijn er nog niet. We zien tegelijkertijd dat de werkloosheid nog oploopt en dat blijft een groot punt van zorg. Het kabinet en sociale partners zetten in op economisch herstel en daarbij geldt dat de hervormingen ervoor zorgen dat Nederland een meer optimale uitgangspositie heeft om te profiteren van de aantrekkende economie, ook internationaal.

Zo is deze week door de Tweede Kamer de Wet Werk en Bijstand aangenomen. Ook is gebleken dat de Wet Werk en Zekerheid kan rekenen op brede steun en heeft de Eerste Kamer zich achter de Jeugdwet geschaard.

Economische groei

De minister-president is verder positief over de cijfers van het CBS over de economie. 'De cijfers onderstrepen het belang van onze hervormingsagenda. ' Rutte benadrukte dat we er nog niet zijn. 'Zo is bijvoorbeeld de oplopende werkloosheid een punt van zorg. Kabinet en sociale partners zetten in op economisch herstel. Daarnaast zorgen we er met de hervormingen voor dat Nederland in een optimale uitgangspositie is om te profiteren van een aantrekkende economie'.

Overlijden Els Borst

De ministerraad heeft bij aanvang een moment genomen voor de trieste berichten over het overlijden van Minister van Staat Els Borst. Morgen zullen de minister-president, ministers Schippers en Bussemaker en staatssecretaris van Rijn namens het kabinetbij de herdenkingsdienst in de Domkerk in Utrecht aanwezig zijn.