Wendbaarheid en innovatief vermogen essentieel voor groei

Innovatie en wendbaarheid zijn twee essentiële voorwaarden om onze ambitie te realiseren tot hogere groeicijfers te komen. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag bij de jaarlijkse ‘Staat van de Economie’.

“Ons potentieel voor economische groei is boven elke twijfel verheven. Dat is echter geen garantie voor blijvend succes. Ieder land moet zijn positie ieder jaar opnieuw bevechten”, aldus de bewindsman. “Het realiseren van onze groeiambitie vraagt om een wendbare en innovatieve economie”.

Iedereen wendbaar

Dat advies moet volgens de bewindsman door iedereen ter harte worden genomen: “Het vraagt om werknemers die bereid zijn mee te groeien met de ontwikkelingen binnen het bedrijf en regelmatig van functie te veranderen. Het vraagt om sociale partners die bereid zijn te investeren in de opleiding van werknemers. En het vraagt om een overheid die ondersteunt en niet hindert”.

Beroepsonderwijs biedt goede kansen

In zijn toespraak hield Kamp een pleidooi voor het beroepsonderwijs. “Het beroepsonderwijs moet zich sterker profileren op ambitieus vakmanschap. Dat biedt goede kansen, er zijn prachtige banen in de technische sectoren”, aldus de bewindsman. “Nu is het nog zo dat we vakmensen tekort komen en technici uit het buitenland moeten halen, terwijl er ruim 650.000 werklozen in Nederland zijn”.

Minister Kamp sprak bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)voor een gehoor van studenten en jonge ambtenaren. Het CBS maakte eerder bekend dat het economisch herstel doorzet. De ‘Staat van de Economie’ wordt jaarlijks georganiseerd door het ministerie van EZ.