Catshuis en Trêveszaal open tijdens Grondwet Festival

Op zaterdag 29 maart 2014 bestaat de Nederlandse Grondwet precies 200 jaar. De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste ter wereld. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft dit bijzondere en feestelijke moment uitgekozen om die dag zijn tweede nationale evenement te organiseren.

Op 28 en 29 maart is de stad Den Haag het decor van het Grondwet Festival: Den Haag staat dan bol van de activiteiten die met de Grondwet te maken hebben. Deuren die normaal gesloten blijven voor publiek gaan eenmalig open, zoals die van het Catshuis en de Trêveszaal, waar de ministerraad elke vrijdag bijeenkomt. Verder vinden er onder meer theatervoorstellingen en debatten plaats en is er een buitenprogramma.

Deuren gaan open

Op 29 maart zullen zo'n 25 instellingen in Den Haag die met de Grondwet te maken hebben open gaan. Zij bieden die dag het publiek een programma aan waarin ze laten zien wat hun betekenis is voor de inwoners van Nederland. Bezoekers kunnen door de stad het 'Grondwetpad' lopen dat langs al die instellingen leidt.

Naast de unieke openstelling van het Catshuis en de Trêveszaal zijn geopend: Kabinet van de Koning, Ridderzaal, Eerste Kamer, Tweede Kamer, Vredespaleis, Raad van State, Hoge Raad, Kanselarij der Nederlandse Orden, Nationaal Archief, Algemene Rekenkamer, Raad voor de Rechtspraak, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Stadhuis Den Haag, Haags Historisch Museum, Sociaal-Economische Raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, De Gevangenpoort, Onderwijsraad, Koninklijke Schouwburg, Nationale Ombudsman (op locatie) en ProDemos.

Theater, debat en buitenprogramma

Daaromheen organiseert het Nationaal Comité samen met een aantal partners verschillende bijzondere activiteiten. In totaal doen meer dan 60 instellingen en organisaties mee met rondleidingen, debatten, theatervoorstellingen en workshops. Op vrijdag zijn dat onder meer het symposium 'Grondwet: baken of ballast?' en de Nacht van de Grondwet in het Paard van Troje en het Humanity House. Op zaterdag vinden er debatwedstrijden voor scholieren in het Haagse stadhuis plaats. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt het debat over de invoering van het vrouwenkiesrecht nagespeeld (met 'Aletta Jacobs' op de tribune). Bij de ABN AMRO op de Kneuterdijk spelen acteurs een fictieve dialoog tussen koning Willem I en Gijsbert Karel van Hogendorp, een van de opstellers van de Grondwet van 1814.

Ook buiten gebeurt op 29 maart van alles. Op het Plein, rondom de Hofvijver en op het Korte- en Lange Voorhout zijn gevarieerde activiteiten als riddertoernooien, workshops en demonstraties van de Koninklijke Landmacht. Op het Lange Voorhout wordt het Grondwet als boek levensgroot uitvergroot. Ook vindt de Dag van de Haagse Geschiedenis plaats. Op de Hofplaats is het hele gebied vanuit de hoogte te bekijken met een tripje in de Skywatch.

Grondwet Festival 2014

Al deze activiteiten tezamen vormen het hart van het Grondwet Festival 2014. Het festival is gratis toegankelijk. De variatie aan activiteiten maakt het festival geschikt voor jong en oud. Het programma duurt op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Alle details zijn te vinden op de speciale festivalwebsite.

Toelichting Ank Bijleveld-Schouten en Jozias van Aartsen

Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk: 'Dat je in Nederland vrij over straat kunt lopen, dat je mag zijn wie je bent, dat je mag vinden wat je vindt en dat je daar altijd rond voor uit mag komen. Dat ligt vast in onze Grondwet. Het belangrijkste document in onze geschiedenis én van de tijd van nu. Dat vind ik echt iets om op een bijzondere manier bij stil te staan. Dus beleef de Grondwet op 28 en 29 maart en geniet van het Grondwet Festival.'

Jozias van Aartsen, vicevoorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en burgemeester van Den Haag: 'U bent van harte uitgenodigd om het Grondwet Festival in Den Haag mee te maken. De stad staat op 28 en 29 maart bol van allerlei bijzondere activiteiten. Zo kunt u zelf ervaren wat het belang is van onze Grondwet en welke belangrijke rol de diverse bestuursorganen in onze stad spelen. Heel bijzonder is dat u een eenmalig kijkje kan nemen achter deuren die normaal gesloten zijn voor publiek, zoals die van het Catshuis en de Trêveszaal. Kom dus naar het Grondwet Festival en beleef Den Haag en de grondwet.'

200 jaar Koninkrijk

Het Grondwet Festival wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, in samenwerking met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk en de gemeente Den Haag. Het is het tweede nationale evenement van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De start van de viering van 200 jaar Koninkrijk was 30 november jl. met onder meer de landing van prins Willem Frederik in Scheveningen en het Koninkrijksconcert. De viering loopt tot en met 26 september 2015 en bestaat uit zes nationale evenementen.