Twintig jaar cultureel verdrag Nederland en Vlaanderen

Nederland en Vlaanderen vieren in 2015 de verjaardag van hun cultureel verdrag. Januari 2015 bestaat dat verdrag 20 jaar. Dat is voor de regeringen aanleiding extra aandacht te schenken aan de culturele samenwerking en die daarmee verder te versterken.

De gedeelde taal, geschiedenis en cultuur zorgen ervoor dat Vlaamse schrijvers, kunstenaars en andere cultuurprofessionals hun weg vinden naar het Nederlandse  publiek, en andersom. Ook trekken zij geregeld gezamenlijk op in andere landen. Het cultureel verdrag van 17 januari 1995 onderstreept het belang dat Nederland en Vlaanderen hieraan hechten.

Doel van de viering is in de eerste plaats het hele palet aan culturele uitwisseling en samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bij een groter publiek zichtbaar te maken. De organisatie sluit daarvoor aan bij initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars. Het blikveld daarbij is - naast de kunsten - de creatieve industrie, erfgoed en sociaal-cultureel werk.

Volgens minister Timmermans is op cultureel gebied veel synergie tussen Nederland en Vlaanderen: ‘Theatermakers, acteurs, filmmakers, beeldend kunstenaars, mensen die actief zijn in de dans, zij kennen en waarderen elkaar. Ik verheug me erop dat we gaan proberen niet alleen elkaars cultuur te stimuleren en die samenwerking uit te bouwen, maar ook samen elders in Europa en de wereld te laten zien wat de Lage Landen te bieden hebben.’

In 2004 richtten de Nederlandse en Vlaamse regering samen in Brussel het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en podium voor debat en reflectie. DeBuren en de Nederlandse organisatie DutchCulture zijn dit en volgend jaar spil in de organisatie van de viering. Een gezamenlijk Nederlands-Vlaams gelegenheidsfonds zal de initiatieven in 2015 financieel ondersteunen.

In derde landen zullen de Nederlandse ambassades en Vlaamse vertegenwoordigingen samen aandacht besteden aan de viering, met gezamenlijke presentaties en door ondersteuning van projecten.