Nauwere samenwerking Australië en Nederland bij wereldwijde vraagstukken

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans hebben in Canberra de hechte band tussen hun landen bevestigd door een intentieverklaring te tekenen waarmee een strategische dialoog in gang wordt gezet.

Dit betekent dat ministers uit beide landen elkaar regelmatig ontmoeten om meer samenwerking te bevorderen op het vlak van internationale veiligheid en economische zaken, om de handelsrelaties te versterken en de persoonlijke banden tussen Australië en Nederland te intensiveren.

Australië en Nederland trekken als gelijkgezinden nauw samen op bij verschillende terreinen van internationale veiligheid, waaronder terrorismebestrijding, nucleaire non-proliferatie en ontwapening. Ook onderhouden de landen uitgebreide handels- en investeringsrelaties. In 2012 was Nederland de vierde investeerder in Australië; voor Australië is Nederland de tweede exportmarkt in Europa, na het Verenigd Koninkrijk.

Australië en Nederland hebben hechte persoonlijke banden die teruggaan tot de historische landing van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog aan de westkust van West-Australië, bijna 400 jaar geleden. In Australië is een gemeenschap van 300.000 Nederlanders; in Nederland leven 15.000 Australiërs.