Oekraïne, Afganistan en toekomstige dreigingen aan orde bij NAVO-Defensieministers

De situatie in Oekraïne, waar een politieke crisis gaande is, kwam vandaag uitvoerig aan bod in Brussel. Daar zijn sinds gisteren de Defensieministers van de NAVO bijeen, onder wie ook Jeanine Hennis-Plasschaert.

De NAVO-Oekraïne Commissie sprak met de Oekraïense vice-minister van Defensie Oleksandr Oliynyk en zei de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te steunen. Daarnaast benadrukte de commissie om vooral het hele Oekraïense volk te vertegenwoordigen tijdens het politieke proces naar stabiliteit.

Dat de Oekraïense strijdkrachten buiten de crisis zijn gehouden viel in goede aarde. Wel vroegen de ministers blijvende aandacht voor de versterking van de democratische controle over de defensie- en veiligheidsinstituties.

Waarnemings- en verkenningscapaciteit

Om een militair NAVO-antwoord te geven op bestaande en toekomstige dreigingen, is afgesproken te werken aan technologische capaciteiten, kennis en vaardigheden. Volgens secretaris generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen bleek tijdens operaties, zoals in Libië, dat er bijvoorbeeld gebrek was aan waarnemings- en verkenningscapaciteit. “Het is onze taak zeker te stellen dat NAVO nu en in de toekomst in staat is alle uitdagingen het hoofd te bieden”, zei hij.

Planning

De veiligheidssituatie in Afghanistan en de aanstaande verkiezingen stonden eveneens op de agenda van de 2-daagse bijeenkomst in Brussel. Het voornemen om vanaf 2015 een trainings- en adviesmissie op te zetten onder de naam ‘Resolute Support’ werd herbevestigd. Essentieel is dan wel dat er veiligheidsovereenkomsten worden getekend tussen de VS en Afghanistan en tussen de NAVO en Afghanistan. In afwachting hiervan moeten de ministers, bij de planning van een nieuwe missie, rekening houden met verschillende scenario’s. Een daarvan is het volledig terugtrekken van alle troepen.

5 vrouwen

Van de NAVO-ministers zijn er tegenwoordig 5 van het vrouwelijke geslacht. Naast Hennis, zijn dat Mimi Kodheli uit Albanië, Ursula von der Leyen uit Duitsland, Ine Marie Eriksen uit Noorwegen en de Italiaanse Roberta Pinotti.