Verslag van het bezoek van staatssecretaris Teeven aan Malta

Staatssecretaris Teeven heeft op 27 en 28 februari Malta bezocht voor een tweedaags werkbezoek. Een van de redenen van het bezoek van Teeven aan Malta is de ervaring die Malta heeft met de regulering van online kansspelen. Teeven sprak met de Maltese staatssecretaris van Economische Zaken Zammit Lewis over de manier waarop het online kansspelbeleid in 2004 op Malta tot stand is gekomen en welke ervaringen zij sindsdien hebben opgedaan. Met de Maltese toezichthouder op kansspelen sprak hij over het toezicht op de online markt en op welke manier de LGA (Lotteries & Gaming Authority) de Nederlandse Kansspelautoriteit kan assisteren als de online markt in 2015 gereguleerd zal worden. LGA heeft immers al ruim tien jaar ervaring met veel verschillende online kansspelaanbieders en kent de sector goed.

Ook bezocht Teeven enkele aanbieders van online kansspelen die gevestigd zijn op Malta. Hij wilde met name zien hoe de aanbieders te werk gaan en welke  preventieve maatregelen ze nemen om te voorkomen dat spelers verslaafd raken. De aanbieders lieten zien hoe zij omgaan met potentiële probleemspelers door contact met hen op te nemen en ze te helpen hun speelgedrag te matigen.

Malta heeft te maken met de instroom van bootvluchtelingen uit Afrika die op weg zijn naar Europa. Hier sprak Teeven over met de Minister van Binnenlandse Zaken Mallia. Teeven bezocht daarom ook EASO (European Asylum Support Office) in het kader van het Europees asielbeleid en een open asielzoekerscentrum in de hoofdstad Valletta.

Tevens sprak Teeven met de Minister van Justitie Bonnici. Malta kampt op dit moment met lange doorlooptijden bij de rechterlijke macht in vergelijking met Nederland. Een Maltese delegatie zal daarom Nederland bezoeken om te zien wat zij van de Nederlandse rechtspraak kunnen leren. Ook het toekomstige EU voorzitterschap van Nederland in 2016 en dat van Malta in 2017 was een onderwerp van gesprek.