Meer armslag gemeenten bij aanpak problemen in de wijk

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden bij de aanpak van problemen in de wijk. Met bestuurlijke boetes kunnen zij verhuurders sneller lik-op-stuk geven als zij panden laten verloederen of aan huisjesmelkerij doen. Het wetsvoorstel van minister Blok (Wonen) waarin dit wordt geregeld is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen.

Met de wijziging van de Woningwet kunnen gemeenten sneller optreden bij panden die voor overlast zorgen. In plaats van dwangsommen kunnen zij nu sneller een bestuurlijke boete opleggen en het beheer van een pand overnemen. Onder de huidige regels moet de gemeente eerst nog het pand sluiten voordat zij het beheer kan overnemen.

De gang van zaken rond het overnemen van het beheer wordt bovendien meer eigenaar-gericht. Wanneer de gemeente al een pand in beheer heeft, hoeft er niet eerst een heel dossier opgebouwd te worden om ook andere overlastgevende panden van dezelfde eigenaar aan te pakken. Verder wordt het makkelijker om de kosten van het beheer op de huisjesmelker te verhalen.

De aanpassingen zijn deel van een pakket wetswijzigingen dat gemeenten meer armslag geeft bij de aanpak van problemen in de wijk. Zo wordt geregeld dat gemeenten in zwakke wijken gemakkelijker ongewenste woningvorming kunnen tegengaan wanneer er al een overaanbod aan kleine woningen is.

De Tweede Kamer stemde vandaag verder in met een ingrijpende herziening en vereenvoudiging van de Huisvestingswet. De wet geeft de gemeenten bij schaarste de mogelijkheid om te sturen op de verdeling van goedkope woonruimte, al geldt dit niet langer voor koopwoningen.

Een aangenomen amendement van de VVD en PvdA zondert de Waddeneilanden hiervan uit. Daar mogen gemeenten nog wel regels voor koopwoningen opstellen zodat eilanders kans blijven maken op een koopwoning op het eiland. Ook kunnen Waddengemeenten zo de vorming van recreatiewoningen beïnvloeden.

Gemeenten kunnen ook langer inkomenseisen stellen aan woningzoekenden. Vorige week stemde de Tweede Kamer in met de mogelijkheid om in aangewezen gebieden met verlengingen tot maximaal 20 jaar woningen niet langer toe te wijzen aan mensen met een inkomen op bijstandsniveau. Nu is dat inclusief verlenging nog maximaal 8 jaar mogelijk. Zo gelden nu in 5 Rotterdamse wijken beperkingen voor woningzoekenden.