Toespraak Mansveld op de MKB-beurs 'Duurzaam 2014' in Zaanstad

‘We roepen graag dat het roer om moet in de economie: dat we duurzamer moeten worden. Maar u bewijst hier dat het roer al om is. En daar ben ik trots op.’ Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld bij de opening van de MKB Beurs Duurzaamheid 2014.

‘Maar laten we niet achterover leunen. Gebruik vandaag om elkaar flink te inspireren en te zoeken naar die ene gouden tip, die u morgen meteen kunt toepassen in uw eigen bedrijf. Ik help u op drie manieren: met ambitieus beleid, door het goede voorbeeld te geven en met nuttige instrumenten. Zoals de Green Deal die we vandaag ondertekenen: MKB’ers kunnen die goed kunnen gebruiken. Want ook voor u geldt: meten is weten. Je kunt pas echt goed investeren als je weet waar je winst kunt halen en kunt besparen. Er zijn al goede hulpmiddelen, zoals de CO2-prestatieladder en de milieubarometer. Met deze deal maken we ze beter, door gezamenlijk dezelfde data te gebruiken.’

Dames en heren,

Wat is het leuk om hier te zijn. Het enthousiasme van duurzame ondernemers inspireert me altijd enorm. Ik wil daar twee voorbeelden van noemen. Voorbeelden van bedrijven die vandaag op de beurs aanwezig zijn.

De eerste is Wouter Moekotte, oprichter van het bedrijf BioFutura.  Zijn bedrijf produceert duurzame verpakkingen - bijvoorbeeld van bioplastics – en biologisch afbreekbaar wegwerpservies. De materialen die het bedrijf gebruikt zijn allemaal afbreekbaar en te gebruiken als compost.

Waarom doet hij dat? Natuurlijk wil elke ondernemer winst maken. Maar Moekotte vindt ook dat Nederland een plastic probleem heeft. Hij noemt twee drijfveren voor zijn bedrijf: ten eerste gebruiken we te veel plastics op basis van olie: we zijn daardoor veel te afhankelijk van fossiele brandstoffen en stoten daarmee teveel CO2 uit.

En ten tweede gooien we te veel weg. Moekotte wil ondernemen in een circulaire, schone economie. Hij ziet dus een nieuwe markt. En hij is niet de enige. Want de vraag naar zijn producten neemt toe.
Steeds meer klanten vragen naar duurzame, herbruikbare materialen. Ze zijn op zoek alternatieven voor verspilling en vervuiling. Moekotte onderneemt zich dus een weg uit de klimaatcrisis. En hij maakt de Nederlandse economie innovatief, concurrerend en vooruitstrevend.

Dat doet ook Sandra Heuer van het bedrijf Vital Places, een ander bedrijf dat vandaag op de beurs te vinden is. Voor haar is duurzaamheid vooral ook gezondheid; of – zoals ze het zelf noemt – vitaliteit. In mijn laatste Milieubrief aan de Kamer leg ik die link – tussen duurzaamheid en gezondheid – ook nadrukkelijk. Dat betekent dat je binnen – thuis, op school of op kantoor – net zoveel frisse lucht, gezond daglicht nodig en voldoende groen nodig hebt als buiten. Wie dit op kantoor goed geregeld heeft, krijgt medewerkers die gezonder zijn en beter in hun vel zitten. En wie het op school goed regelt, kan rekenen op kinderen die beter in hun vel zitten en dus betere cijfers halen. Vital Places laat zien dat gezond ook duurzaam is. En dat hier bij het ontwerpen, bouwen en renoveren van gebouwen nog veel verbetering mogelijk is. Ook dit bedrijf ontdekt nieuwe, duurzame markten.

Ondernemers als deze zijn het bewijs dat Groene Groei de toekomst is. U houdt een oude slogan in leven: Think Global, act local. Vele kleine initiatieven maken samen een grote beweging, die niet te stoppen is. Uit TNO-onderzoek blijkt dat de huidige waarde van de circulaire economie 3,3 miljard euro bedraagt. En die waarde kan nog flink groeien. Alleen daarom al is deze beurs een absolute must voor alle MKB’ers.  Ik reken er dus op dat het druk wordt, vandaag!

Die Groene Groei en die duurzame ondernemerskracht stimuleer ik op drie manieren: met ambitieus beleid, door het goede voorbeeld te geven en met concrete instrumenten.

Ten eerste iets over dat ambitieuze beleid. Een duidelijke stip op de horizon, waar we met z’n allen – overheid, bedrijven en andere partners – samen naartoe kunnen werken. Dat betekent ook dat de overheid geen belerend vingertje meer heeft, maar gewoon actief samenwerkt.

Neem ons afval. Op dit moment verbranden en storten we nog 10 miljoen ton afval per jaar. Dat zijn 1,4 miljoen volle vuilniswagens. De komende tien jaar wil ik die afvalberg halveren. Nederland doet het internationaal al heel goed: we recyclen al bijna 80% van ons afval. Maar het kan beter. Daarom wil ik dat we in 2020 driekwart van het afval van huishoudens, kantoren en winkels gescheiden inzamelen. Ik wil toe naar een land waarin afval altijd grondstof is voor nieuwe producten. Producten waarmee u nieuwe markten verovert.

Naast ambitieus beleid wil ik – ten tweede - ook met eigen gedrag het goede voorbeeld te geven. De Rijksoverheid gaat steeds meer duurzaam inkopen. Daarnaast letten we op voedselverspilling en duurzaam eten in onze bedrijfsrestaurants. En op mijn ministerie is onlangs alle tl-verlichting vervangen door duurzame, nieuwe exemplaren. Daarbij zorgde onze leverancier ervoor dat niet alle armaturen vervangen hoefde worden. Het bespaart ons nu maar liefst 40% energie en onze CO2-uitstoot wordt omgerekend 130 ton per jaar minder.

Ten derde wil ik tastbare en bruikbare instrumenten bieden, waar u wat aan heeft. Zoals regelingen om uw investeringen in milieu en schone energie af te schrijven. En ik zeg tegen u: maak er gebruik van! Naast die regelingen sluit ik akkoorden met alle betrokken partijen om producten en processen duurzamer te maken. Bijvoorbeeld over de kringloop van plastic. Een afspraak met meer dan 60 verschillende partijen.
Met z’n allen hebben we maar een doel: minder zwerfafval, meer inzameling en recyling en meer producten die van duurzame kunststof zijn gemaakt.

Een ander goed instrument is de Green Deal, die we zo meteen gaan ondertekenen. Eentje die MKB’ers volgens mij heel goed kunnen gebruiken. Ook voor u geldt: meten is weten. Je kunt pas echt gericht investeren als je weet waar je winst- en besparingskansen liggen. Er zijn al goede instrumenten beschikbaar, zoals de CO2-prestatieladder en de milieubarometer.
Met deze deal maken we die instrumenten beter, door gezamenlijk dezelfde meetgegevens en rekenfactoren te gebruiken. Samen bundelen de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO), Stimular, Milieu Centraal, Connekt en ik onze krachten. We zorgen voor betere  instrumenten en we zorgen voor meer bekendheid. Zodat u ze in uw en ons voordeel kunt gebruiken.

Dames en heren, ondernemers,

We roepen onder elkaar graag dat het roer om moet in de economie. Maar u bewijst hier dat het roer al om is. Daar ben ik trots op. Maar laten we niet achterover leunen. Gebruik deze beursvloer om elkaar flink te inspireren en te zoeken naar die ene gouden tip, die u morgen meteen kunt toepassen in uw eigen bedrijf. Ik wens u een succesvolle en inspirerende beursdag. En ik wens deze beurs nog vele edities toe.

Dank u wel!