Timmermans reikt Geuzenpenning uit aan Hammarberg

‘We hebben internationaal onafhankelijke rechters nodig om de mensenrechten te bewaken, zelfs als nationale politici daarvan knarsetanden.’ Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag in de Grote Kerk van Vlaardingen, waar hij de Geuzenpenning uitreikte aan de Zweed Thomas Hammarberg.‘Het belang van sterke instituties om mensenrechten te verdedigen is essentieel en die instituties, zoals het Europees hof voor de rechten van de mens, verdienen onze onvoorwaardelijke steun,’ aldus de minister.

Minister Timmermans reikt de Geuzenpenning uit aan Thomas Hammarberg

Minister Timmermans reikt de Geuzenpenning uit aan Thomas Hammarberg

Hammarberg was van 2006 tot 2012 mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa. In die periode heeft hij tal van landen aangesproken op schendingen van mensenrechten, waaronder Nederland. Op dit moment werkt Hammarberg voor de Verenigde Naties als senior expert voor de mensenrechten. Hij is ook actief als speciaal adviseur van de Europese Unie voor juridische en grondwettelijke hervormingen en mensenrechten in Georgië.

De Nederlandse overheid steunt met overtuiging de prioriteit die Hammarberg maakt van de vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid, zei Timmermans: ‘In onze wereld is de bescherming daarvan cruciaal. Vrijheid van meningsuiting en privacy zijn de motor voor vrijheid, democratie, en het vrije verkeer van ideeën.’

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Eerdere winnaars waren onder anderen Václav Havel, Amnesty International, Max van der Stoel, Artsen Zonder Grenzen, Richard von Weizsäcker, en de Anne Frank Stichting.