Nigeriaanse overheid neemt hulp zorgverzekeringen over

 Het Health Insurance Fund, uitgevoerd door PharmAccess, is in de Nigeriaanse regio Kwara zo succesvol dat het regiobestuur de financiering overneemt. Nu wordt het programma nog gesteund met Nederlands ontwikkelingsgeld. De komende vijf jaar stelt de lokale overheid 34 miljoen euro beschikbaar voor premiesubsidie op zorgverzekeringen en om jaarlijks 50 klinieken te verbeteren.

Nu al biedt PharmAccess in samenwerking met de private verzekeraar Hygeia 80.000 arme mensen in de regio een zorgverzekering tegen een sterk gereduceerde premie. Vooral vrouwen en kinderen maken hiervan gebruik. Bovendien zijn door het programma vijftien klinieken en ziekenhuizen verbeterd en uitgebreid. Die leveren nu de beste zorg van de streek.

De lokale overheid zal de financiering van het programma in de komende vijf jaar overnemen en uitbreiden voor de hele staat. Tenminste 600.000 arme Nigerianen krijgen op deze manier toegang tot goede medische zorg. Bovendien wordt de werkwijze van PharmAccess als blauwdruk gezien voor het bereiken van universele toegang tot zorg in heel Nigeria.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is dit een uitstekend voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking. ‘Met behulp van de private sector wordt goede gezondheidszorg bereikbaar gemaakt voor de arme bevolking. Het duurzame financieringsmodel maakt ons hulpgeld uiteindelijk overbodig en de lokale overheid neemt zelf de verantwoordelijkheid voor de basisvoorzieningen in de regio.’

In Nigeria zijn zorgverzekeringen nog relatief onbekend. Mensen gaan over het algemeen pas naar de dokter als het echt niet anders kan, mede omdat ze voor elk doktersbezoek moeten betalen. De goedkope zorgverzekeringen in combinatie met goede voorlichting, zorgen ervoor dat mensen tijdig de hulp van een arts inschakelen. Klinieken kunnen op hun beurt betere zorg verlenen op basis van stabiele inkomsten en een uitgebreid verbeterprogramma. Naarmate de bevolking meer waarde hecht aan een zorgverzekering, kan de zorgpremie stijgen en de subsidie worden afgebouwd.