Miljoen euro voor innovatief hulpproject Al Za’atari vluchtelingenkamp

Minister Lilianne Ploumen stelt 1 miljoen euro beschikbaar om de leefomstandigheden van Syrische vluchtelingen in het Jordaanse vluchtelingenkamp Al Za’atari te verbeteren. Ook wordt er geïnvesteerd in de nabijgelegen stad Mafraq. De gemeente Amsterdam en VNG International leveren de expertise voor dit project.

‘Het gaat hier niet meer om de traditionele vorm van noodhulp, maar om het vinden van manieren om deze vluchtelingen zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen laten leven’, aldus minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Door de grote toestroom van vluchtelingen heeft Al Za’atari de afgelopen jaren een stedelijke omvang gekregen. Het kamp van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wordt daardoor geconfronteerd met veel uitdagingen, die steeds urgenter worden naarmate de groei aanhoudt. Zo is de vraag naar water bijna verdubbeld en de hoeveelheid afval verdrievoudigd.

Al Za’atari, dat nu ruim 140.000 vluchtelingen telt, is inmiddels de vierde stad van Jordanië. Minister Ploumen bezocht het kamp vorig jaar september en bood kampmanager Kilian Kleinschidt toen al aan om kennis te delen.

Burgemeester Van der Laan: ‘Amsterdam heeft veel expertise op het gebied van watermanagement en afvalinzameling en kan hulp bieden aan het vluchtelingenkamp. Zo gaan Amsterdamse experts onder meer onderzoeken hoe de huishoudens het beste aangesloten kunnen worden op het waternet. Ook zullen de deskundigen gaan adviseren over efficiëntere manieren om afval in te zamelen.’

Verder zal gewerkt worden aan verbetering van het vervoer in het kamp en de omgeving. Lokale fietsenmakers krijgen les in het bouwen van riksja’s.

Daarnaast gaan de Amsterdammers ambulancepersoneel trainen en zal er advies worden gegeven bij de aanleg en planning van wegen. ‘Door een goede weg aan te leggen en te onderhouden, kunnen mensen uit het vluchtelingenkamp op tijd in het ziekenhuis komen. Maar het zorgt ook voor economische kansen, omdat ondernemers bijvoorbeeld taxiritjes aan kunnen gaan bieden’, stelt de minister die veel waarde hecht aan deze vorm van gecombineerde hulp van diverse overheden.

Het project is innovatief omdat het bedoeld is om de inwoners van Al Za’atari zo zelfredzaam mogelijk te maken. Verder is het bijzonder dat voor dit project intensief wordt samengewerkt met het Jordaanse bestuur en de gemeente Mafraq.

De eerste experts reizen deze weken al naar Jordanië om het project voor te bereiden. Het project zal in eerste instantie een jaar duren. VNG International zal werken aan een goede inbedding van het project in het Jordaanse bestuur, dat de planning en de dienstverlening op een gegeven moment zal moeten overnemen van de VN en de andere hulporganisaties. VNG International sluit daarvoor een overeenkomst af met het Jordaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.