Minister Plasterk vraagt gemeenten om ambtsberichten over besteding van de financiële bijdrage voor fractieondersteuning

Naar aanleiding van de uitzending van RTL Nieuws van maandag 17 maart heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de burgemeesters van Haarlemmermeer en Lansingerland om informatie verzocht over de besteding en verantwoording van de financiële bijdrage voor fractieondersteuning binnen hun gemeenten.

De Gemeentewet bepaalt dat elke gemeente een verordening moet hebben die regelt wat er met de financiële bijdrage voor fractieondersteuning gebeurt. De meeste gemeenten hanteren daarvoor de VNG-modelverordening. De toetsing of uitgaven binnen de verordening passen ligt primair bij de gemeenteraad zelf. Omdat de verordening expliciet uitsluit dat het geld wordt aangewend voor campagnedoeleinden en ook uitsluit dat het wordt gebruikt voor afdracht aan politieke partijen heeft minister Plasterk een ambtsbericht gevraagd aan de burgemeesters van Haarlemmermeer en Lansingerland. In zijn algemeenheid is het dienstig dat gemeenteraden deze vergoedingen zorgvuldig toetsen aan hun eigen verordeningen.