Hennis naar Indonesië voor maritieme veiligheid

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert bezoekt deze week Indonesië, waar zij deelneemt aan de Jakarta International Defence Dialogue (JIDD). Tijdens deze conferentie, waarin maritieme veiligheid centraal staat, hield Hennis op verzoek van haar Indonesische ambtgenoot Purnomo Yusgiantoro een speech over de vrije toegankelijkheid op zee.

“De zee, juist in een strategisch zo belangrijke regio als de Indo-Pacific, is de levensader voor handel, vrijheid en voorspoed”, aldus Hennis. Territoriale claims en internationale criminaliteit, zoals piraterij, smokkel, mensenhandel en drugstransport vormen een serieuze bedreiging voor de vrije zee. Volgens Hennis is vergaande maritieme samenwerking de enige oplossing om deze 2 bedreigingen van de vrije wereldzee aan te pakken. Maritieme samenwerking is succesvol gebleken tegen internationale criminaliteit, maar is ook een belangrijke stap naar een vertrouwensbasis voor het beslechten van territoriale conflicten. “De zee is nog steeds een vrij gebied, maar dat kan alleen zo blijven door goed leiderschap en toegewijde maritieme samenwerking”, stelde Hennis.

Samenwerken met Indonesië

Vorig jaar oktober bezocht Hennis al Indonesië. Vorige maand tekenden beide bewindslieden een samenwerkingsverklaring tijdens het tegenbezoek van Yusgiantoro. Onder meer op het gebied van materieel, opleiding en training en militair straf- en tuchtrecht. Daarnaast spraken beide landen af geregeld strategisch overleg over regionale veiligheid te houden.

Tijdens haar bezoek ontmoet Hennis ook de vice-president van Indonesië. Daarnaast overlegt ze tijdens de conferentie met onder anderen de Indonesische en Australische minister van Defensie. Na afloop van de conferentie bezoekt Hennis Jogjakarta, waar ze wordt ontvangen door Sri Sultan Hamengkoeboewono X.

Gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap

De betrekkingen tussen Indonesië en Nederland zijn hecht en kennen een bijzonder karakter. Eind vorig jaar bekrachtigden minister-president Mark Rutte en president Susilo Bambang Yudhoyono dit met de zogenoemde Joint Declaration on Comprehensive Partnership. Het onderstreept het gelijkwaardige en toekomstgerichte partnerschap van beide landen. Volgende week bezoekt vice-president Boediono Nederland. Hij overlegt dan onder meer met premier Rutte, neemt deel aan de Nuclear Security Summit, geeft een gastcollege op de Universiteit Leiden en bezoekt de Maeslantkering met minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.