Toespraak Rutte bij de ontvangst van de paralympische sporters

Speech van minister-president Rutte bij de ontvangst van de paralympische sporters op woensdag 19 maart 2014 in de Grote Kerk in Den Haag.

Welkom terug in Nederland en welkom in de Grote Kerk.

Jullie chef de Mission Andre Cats, zei voor jullie vertrek twee doelen te hebben: meedoen om de knikkers en de paralympische sport ook als wintersport onder de aandacht brengen. En dat is gelukt, al was het alleen maar vanwege die prachtige gouden plak. De eerste medaille in 12 jaar. De rest van de wereld schijnt opgelucht te zijn geweest dat schaatsen geen paralympische sport is. Maar Bibian Mentel heeft laten zien dat we ook in de sneeuw oppermachtig kunnen zijn. En dat terwijl we deze winter nog niet of nauwelijks sneeuw hebben gezien in ons land.

Maar ook in de breedte zit de Paralympische sport in de lift. In Turijn waren we er niet eens bij. En nu stonden jullie er met zeven sporters, de grootste Nederlandse afvaarding naar de paralympische winterspelen sinds jaren: drie alpine skiërs en vier snowboarders. Stuk-voor-stuk topatleten die leven voor hun sport. Met allemaal een eigen verhaal dat bewondering en respect afdwingt.

Bibian, met jou begin ik uiteraard. Je bent een bijzonder mens met een bijzonder verhaal. En zeker niet alleen vanwege die prachtige gouden medaille. Jouw missie reikt verder dan deze medaille. Met behulp van je stichting, de Mentelity Foundation, motiveer je kinderen met een lichamelijke beperking om te gaan sporten. Daar gaat het jou om! En wat heb je in je carrière al veel jonge mensen geïnspireerd en op weg geholpen. Dat geeft jouw goud in Sotchi nog eens extra veel glans wat mij betreft.

En dan kijk ik bijvoorbeeld naar jou, Lisa Bunschoten. Nog geen twee jaar geleden is je voet geamputeerd. Bent daarna gaan knokken voor je droom: kwalificatie voor de Paralympics. En ik heb begrepen dat je over een paar maanden ook nog eens je VWO gaat afronden. Lisa, je bent een geweldig voorbeeld voor veel andere tieners met en zonder beperking. Jij laat zien: als je iets echt wilt, dan kun je het ook!

Chris Vos en Merijn Koek, ook jullie laten zien dat je je dromen kunt najagen. Chris, jij bent pas 16 jaar en nu al actief op de Paralympics. Chris en Merijn, deze keer geen medaille. Maar we verwachten in de toekomst nog heel veel mooie prestaties van jullie.

De alpine-skiërs hebben in de woorden van André Cats ‘niet gekregen waarvoor jullie kwamen en niet gehaald wat jullie kunnen.’ Kees-Jan van der Klooster, Bart Verbruggen en Anna Jochemsen, dat kan allemaal zo zijn, maar geloof me: jullie hebben Nederland en de wereld absoluut laten zien waartoe jullie in staat zijn. Dus ook voor jullie en jullie discipline geldt dat de verwachtingen voor de toekomst hoog gespannen zijn.

Kortom, de doelstellingen voor Sotchi zijn gehaald. Maar het is natuurlijk ook zo dat topsporters altijd willen winnen. Dus ik denk dat sommigen van jullie stiekem nu al dromen van een medaille in Zuid-Korea in 2018. Blijf ons op weg daar naartoe inspireren met jullie verhalen en prestaties. Dank voor de prachtige sportmomenten in Sotchi, heel veel plezier bij de Koning en Koningin en geniet vooral van alle aandacht in de komende tijd. Jullie hebben het volkomen verdiend.