Bedrijfsleven en overheid staan voor nucleaire veiligheid

Dankzij de nucleaire sector hebben we zuinigere zonnecellen, snellere harddisks en duurzame elektrische auto’s. Bij de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën wordt nucleaire kennis gebruikt. Bovendien kunnen artsen kanker bestrijden met radioactieve geneesmiddelen die in Nederland worden gemaakt.

Afspraken over radioactief materiaal

Met die woorden verwelkomde minister Kamp van Economische Zaken maandag 24 maart 2014 in Amsterdam tweehonderd CEO’s en bestuurders van nucleaire bedrijven uit 29 landen. Op de Nuclear Industry Summit (NIS) maakt de nucleaire industrie afspraken over het beveiligen van radioactief materiaal waarmee ze werken.

Ambitie hoger dan internationale veiligheidseisen

'Nucleaire bedrijven en de overheid moeten zich blijven inspannen om te voorkomen dat nucleair afval in de verkeerde handen kan vallen,' aldus minister Kamp. 'De ambitie ligt daarbij hoger dan de internationale beveiligingseisen. Maar wel zodanig dat de sector niet wordt geremd en kan blijven innoveren.'

Side event van Nuclear Security Summit

De Industry Summit in de Amsterdamse Beurs van Berlage is een van de drie officiële ‘side events’ van de politieke Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. De afspraken die de internationale nucleaire industrie in Amsterdam maakt over beveiliging van nucleaire installaties en materialen worden vastgelegd in een slotverklaring. Deze verklaring wordt dinsdag 25 maart aangeboden aan de wereldleiders op de NSS in Den Haag.

Voorkomen nucleair terrorisme

Zowel de NIS als de NSS hebben als doel nucleair terrorisme wereldwijd te voorkomen. Beide toppen werden eerder gehouden in Washington (2010) en Seoul (2012).