Marechaussee geeft visitekaartje af op Schiphol

De Air Force One met president Barack Obama is vanochtend geland op Schiphol. Aan de voet van de vliegtuigtrap vormden 2 ceremoniële wachters van de marechaussee de eerste kennismaking met Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas heetten Obama welkom.

Na de ontvangst vertrok Obama met de presidentiële helikopter van de US Marines, the Marine 1, naar Amsterdam. De veiligheidsmaatregelen rond de Amerikaanse president zijn groot. Bij de beveiliging op de luchthaven zijn onder meer marechaussees met YPR-pantservoertuigen en landmachteenheden betrokken.

Wachtmeesters in opleiding

De marechaussees Frank Bisschops en Dion Veldema, wachtmeesters in opleiding, stonden onderaan de vliegtuigtrap. Frank: 'Spannend, we werden gisteren pas aangewezen. Prachtig om dit te mogen doen. Het ging goed.” Net als Frank, genoot ook Dion van de bijzondere ervaring. “Ik ben trots dit gedaan te hebben. Hopelijk waren we een mooi visitekaartje voor Defensie'.

In loop van de ochtend arriveerden nog tientallen wereldleiders, zoals die van Italië, Polen, Roemenië, Spanje en Verenigde Arabische Emiraten.