Rutte ontvangt Obama in het Rijksmuseum

‘Jouw aanwezigheid hier onderstreept het belang van deze top en illustreert de sterke banden tussen onze landen’. Dit zei minister-president Rutte tegen president Obama in het Rijksmuseum.

Rutte en Obama spraken met elkaar voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag. Naast het onderwerp van de top, tegengaan van nucleair terrorisme, bespraken zij het belang van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten waarover momenteel wordt onderhandeld. Verder prees president Obama de Nederlandse rol op wereldtoneel en hij bedankte Nederland voor de militaire bijdragen in onder meer Afghanistan en Mali.

Voor hun gesprek kregen Rutte en Obama een rondleiding door het Rijksmuseum van directeur Wim Pijbes. In het museum bekeken de minister-president en de president twee historische documenten die de bilaterale relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782. Ook bekeken zij op de eregalerij de pronkstukken van het museum, waaronder De Nachtwacht.

Na de rondleiding legden Rutte en Obama een korte verklaring af met op de achtergrond de Nachtwacht. ‘Dit was het meest indrukwekkende decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven’, aldus de Amerikaanse president.