Bussemaker spreekt met Chinese mensenrechtenactivisten

Er valt nog een wereld te winnen voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in China. Homoseksualiteit is er geen misdrijf meer maar traditionele opvattingen verhinderen de acceptatie van LHBT's. Chinese mensenrechtenactivisten hebben dat minister Bussemaker laten weten tijdens een gesprek in Beijing.

De bewindsvrouw sprak met een mensenrechtenadvocate, een voorvechtster van vrouwenrechten en een directeur van een NGO die zich bezighoudt met LGBT-rechten. Ze spreekt van een 'constructief gesprek met zelfbewuste mensen'.

Bussemaker: ,,China is een enorm land met grote contrasten. De situatie voor LHBT's in grote steden als Beijing en Sjanghai is heel anders dan op het platteland. Er is vooruitgang geboekt maar ook hier geldt: emancipatie vergt onderhoud'', aldus de bewindsvrouw. De vrouwenrechten in China zijn op papier goed geregeld maar de praktijk laat te wensen over. Doornroosje-wetgeving, aldus de mensenrechtenactivisten - het ziet er mooi uit maar het ligt te slapen. Zo bestaat er een verbod op huiselijk geweld maar wordt dit niet gehandhaafd.
Eerder deze week, bracht Bussemaker de mensenrechtensituatie in China ter sprake tijdens een onderhoud met de vice-minister van Onderwijs.