Minister Hennis: Nederland heeft jonge ambtenaar nodig

'Nederland heeft ambtenaren nodig die netwerken én samenwerken over de grenzen van hun ambtelijke organisatie. Ambtenaren die mede-eigenaar willen zijn van het eindproduct om het land écht verder te helpen! Met andere woorden, en ik richt me tot u: zet 'm op! We hebben u nodig.'

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens de Jonge Ambtenarendag in de Grote Kerk in Den Haag. Het is een jaarlijks terugkerend evenement voor ambtenaren 'jong van geest en leeftijd' die bij de overheid werken, kennis willen vergaren en hun netwerk vergroten.

Samenspel

Het werk van de overheid is volgens de bewindsvrouwe steeds vaker een samenspel van verschillende partijen. "En elk van die partijen heeft een stuk van de puzzel in handen. De uitdaging is om de juiste samenstelling te vinden. De overheid van de toekomst is een overheid die samenwerkt. Op alle niveaus." Ze zei dat ambtenaren niet vanuit een ivoren toren of verkokerd moeten reageren op problemen, maar juist mede-eigenaar horen te zijn van het eindresultaat. "Ik ben ervan overtuigd dat wij u hierbij zeer goed kunnen gebruiken."

Spannender

Minister Hennis zei dat de verhouding tussen de bestuurders en de ambtenarij de afgelopen jaren is veranderd. Werken bij de overheid is volgens haar tegenwoordig 'een stuk spannender en ingewikkelder' met de mogelijkheid op 'her en der behoorlijke uitglijders.'

Verandering

Volgens minister Hennis biedt de huidige economische crisis kansen. "Een waarheid als een koe en tegelijkertijd een gigantische dooddoener. De reorganisaties hebben Defensie tot nieuwe manieren van opereren gebracht." Defensie werkte in het verleden zeer verzuild, maar veranderde door defensiebreed te gaan werken "Dat bespaart geld. Tijdens operationele inzet is het overigens pure noodzaak. Dreigingen, risico's en omstandigheden kunnen immers snel veranderen. Dit vraagt om een flexibele krijgsmacht, waarvan de onderdelen in wisselende verbanden moeten inzetten. Tegelijkertijd zeg ik ook: er zijn grenzen. Want één ding is zeker: een krijgsmacht afbouwen kan in feite in een achternamiddag. Een krijgsmacht opbouwen daarentegen duurt jaren."