Toespraak Rutte bij de opening van de business summit ‘The future of industry’

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de opening van de business summit ‘The future of industry’, Hannover Messe. Deze toespraak is in het Duits uitgesproken.

Minister Wanka, Mevrouw Dezentjé-Hamming, Mijnheer Ziesemer, Mijnheer Donohue, Mijnheer Von Friitsch, Mijnheer Veit, Mijnheer Wennink, Dames en heren,

Waar kan deze business summit over ‘The future of industry’ beter plaatsvinden dan in de context van de Hannover Messe? Nergens natuurlijk. De Hannover Messe maakt zijn reputatie ook dit jaar weer volkomen waar. Het is werkelijk wereldtop wat bezoekers hier deze week voorgeschoteld krijgen. De Bondskanselier en ik hebben zojuist een korte rondgang gemaakt en ik kan u zeggen: de toekomst van de industrie ziet er veelbelovend uit. En u begrijpt, als partnerland van de Hannover Messe 2014 zal Nederland er alles aan doen om te laten zien dat die toekomst zeker ook in ons land ligt.

Helaas konden we een van de meest overtuigende bewijsstukken daarvoor niet meenemen. Maar neemt u van mij aan: de slimste brug ter wereld vindt u in Rotterdam. Dat is de Van Brienenoordbrug, die deel uitmaakt van een van de drukste verkeersaders in ons land. Sinds een paar maanden is deze brug uitgerust met een uitgekiend high tech sensorsysteem dat zelf kan bepalen wanneer onderhoud nodig is.

Daarmee is de Van Brienenoordbrug een goed voorbeeld van wat inmiddels genoemd wordt: ‘the internet of things’. Of zoals u het in Duitsland zegt: ‘vernetzte Dinge’. Moderne sensortechnologie maakt machines interactiever. Via GPS en andere technieken communiceren apparaten steeds vaker zelfstandig met elkaar en hun omgeving. En met cloud technologie en Big Data komen slimme oplossingen in beeld die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo staan op deze Hannover Messe Nederlandse robots die in kunnen spelen op menselijke emoties en gedrag.

Dat klinkt als toekomstmuziek, maar we praten echt over de realiteit van hier en nu. Over een jaar zijn er wereldwijd zo’n 6 miljard ‘vernetzte Dinge’ zijn die zelf beslissingen kunnen berekenen en met elkaar kunnen communiceren. Het gaat daarbij om auto’s, medische apparaten en meetapparatuur, maar ook om apparaten in onze woonkamers. De slimme thermostaten, alarminstallaties en kamerverlichting die je vanaf je smartphone kunt bedienen, waren de nieuwtjes van gisteren. De auto die communiceert met het wegdek is een voorbeeld van de techniek van morgen. Dat kunt u zelf gaan bekijken bij chipfabrikant NXP, in het Holland High Tech House in Hal 2. Kortom die vierde industriële revolutie die dit jaar in Hannover centraal staat, voltrekt zich voor onze ogen.

Ik behoor dus niet tot de pessimisten die beweren dat de maakindustrie in Europa en andere hoogontwikkelde economieën het af gaat leggen tegen het industriële geweld van de opkomende economieën. Natuurlijk, er vindt een verschuiving plaats. Maar ik geloof dat we daar meer een aansporing in moeten zien, dan een bedreiging. Een aansporing om voluit in te zetten op alle nieuwe mogelijkheden die ik net noemde. Een aansporing om die vierde industriële revolutie te omarmen. En een aansporing ook om elkaar op te zoeken. Want industrie 4.0 is echt meer dan alleen maar product en prijs. Het draait steeds meer ook om het delen van kennis, om toegang tot elkaars netwerken en om de gezamenlijke ontwikkeling en marketing van nieuwe producten.

Hier in Hannover blijkt eens temeer dat Industriestandort Duitsland binnen Europa voorop loop in die vierde industriële revolutie. Nederland heeft absoluut de kennis en kunde in huis om daarbij aan te sluiten en dat willen we natuurlijk ook graag. Kort geleden concludeerde de Financial Times dat drie van de tien meest innovatieve Europese regio’s in Nederland lagen. Dat was niet zomaar. Die hoge score hangt samen met kwaliteiten die juist van belang zijn voor industrie 4.0. Nederland staat voor excellent wetenschappelijk onderzoek. Voor hoogtechnologische bedrijven die meedraaien in de wereldtop. Voor praktische samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Voor creativiteit en oplossingsgericht denken. En natuurlijk voor een goed internationaal ondernemersklimaat.

Het is goed dat we daarbij ook over de grenzen van Europa heen kijken. We leven in het digitale tijdperk. Kennis en productontwikkeling zijn footloose. Veel grote industrieën zijn dat natuurlijk ook. Ik juicht het daarom toe dat ook de samenwerking tussen het Amerikaanse en Europese bedrijfsleven hoog op de agenda staat tijdens deze business summit.

Dames en heren, de slimste brug die we in overdrachtelijke zin met elkaar over kunnen gaan, is dus de brug van ‘Vernetzung’ - niet alleen van dingen, maar vooral ook van mensen en ondernemingen. Daarin schuilt het belang van deze business summit en van de Hannover Messe als geheel. Wij in Nederland zijn er trots op dit jaar een extra grote bijdrage aan deze week te kunnen leveren, onder andere tijdens deze bijeenkomst. Ik wens u graag een interessante en productieve summit toe, met vooral een succesvolle follow up.

Dank u wel.