Bedrijven, overheid en kennisinstellingen stellen actieagenda Nederlandse industrie op

De kracht van de Nederlandse industrie uitbouwen en haar toekomst zeker stellen door in te spelen op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dat is het doel van de actieagenda die een tijdelijk team van vertegenwoordigers uit de industrie, kennisinstellingen en de overheid de komende maanden gaat opstellen. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, gaat het team leiden dat de actieagenda gaat opstellen. Dit werd woensdag 9 april 2014 aangekondigd op de Hannover Messe, de grootste industriële beurs ter wereld waarvan Nederland dit jaar partnerland is.

Nieuwe manieren van produceren en samenwerken

Het team is het antwoord van het ministerie van Economische Zaken op het rapport 'Smart Industry' dat maandag namens het kabinet door premier Rutte in ontvangst werd genomen. In dit rapport schetsen FME, TNO, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW en het ministerie van Economische Zaken de kansen en bedreigingen van 'smart industry' voor de Nederlands industrie. Smart industry is de ontwikkeling van verregaande digitalisering en verweving van apparaten en organisaties waardoor nieuwe manieren van produceren en samenwerken ontstaan.

Nederlandse industrie is sterk maar moet blijven vernieuwen

Minister Kamp: 'De Nederlandse industrie is sterk en modern. Om volop te kunnen profiteren van de kansen die smart industry biedt, moet de industrie zichzelf blijven vernieuwen. Door als industrie, kennisinstellingen en overheid deze handschoen voortvarend op te pakken zorgen we ervoor dat we die kansen grijpen. Zo versterken we onze economie en dat levert welvaart en werkgelegenheid op.'

Positie versterken

Ineke Dezentjé Hamming van FME is verheugd over de instelling van het tijdelijke team: 'Het is goed te zien dat het kabinet op basis van de conclusies van het rapport samen met de sector werk wil maken van het versnellen van de transitie naar smart industry. Nederland heeft een unieke combinatie van high tech industrie, ICT, logistiek, dienstverlening en een creatieve sector waarmee goed ingespeeld kan worden op de kansen die er liggen. Als we nu actie ondernemen, kunnen we deze positie versterken in een wereld die razendsnel verandert.'

Voor 1 september zal het team met een concrete actieagenda komen. Deze agenda vormt een verdieping van het topsectorenbeleid en de daaraan gekoppelde ICT-agenda en zal onder andere ingaan op nieuwe businessmodellen, R&D, scholing en de randvoorwaarden die de overheid kan stellen om de transistie door de industrie te ondersteunen.